Fikkie de Firefighter – lees en luisterboek

aanrader Coverafbeelding van: Fikkie de Firefighter – lees en luisterboek

Trefwoord(en)
hoorspelen
honden
brandweer
helden

Genre
luisterboek

Vanaf
8 jaar

Fikkie, de straathond, zwerfde in het begin van vorige eeuw rond in de straten van New York. Zijn lievelingsplekje was ergens onder een afdakje met uitzicht op de brandweerkazerne. Daar werd hij naar binnen gehaald door John, tot afgrijzen van de commandant. Maar Fikkie redde enkele keren iemand uit een brandend huis en uiteindelijk moest de commandant toegeven dat Fikkie een held was. Hij werd beloond met medailles en onderscheidingen en Fikkie werd deel van het korps. Tot aan zijn dood. Daarna werd hij opgezet en nu kan je hem nog steeds bewonderen in het Brandweermuseum van New York.

Radiomaakster Stef Visjager zag de opgezette straathond in het museum en het verhaal erachter inspireerde haar tot dit hoorspel, waarin het stoere heldenverhaal past in een groter verhaal waarin een vader het vertelt aan zijn kinderen voor zij gaan slapen.
De hoogstaande kwaliteit van de opname laat niets aan het toeval over: juist gecaste en heldere stemmen van oa Gijs Scholten van Aschat, sfeervolle geluiden, bijpassende muziekjes van Tuur Florizoone, alles klopt als een bus en neemt je mee op een trip waarin je moeiteloos meegaat met de situaties en de personages.
In het boek lees je het geheel als een scenario met de rolverdeling erbij en regieaanwijzingen. Het geheel is afgedrukt op bruinige pagina’s die ouderwets ogen. Dat klopt perfect bij de tijdsgeest van het verhaal (jaren ’30) waarnaar ook de sfeervolle prenten verwijzen. Kobes tekende realistische, herkenbare personages op oude foto’s van New York in de jaren ’30, waardoor realiteit en fantasie op een fascinerende manier in elkaar overlopen. Boeiend om naar te kijken en om de details te ontdekken van het leven toen.
Op de cd hoor je het ganse hoorspel (25 minuten) in 3 versies: 1 keer volledig zoals het hoort, een 2de keer zonder de stem van John de brandweerman en een 3de keer zonder de stem van de vader. Zodat je er zelf in kan meespelen. Met het boek voor je lees je mee en de ontbrekende stem vul je zelf luidop in. De regieaanwijzingen helpen je daarbij goed vooruit. Plezier verzekerd!
En wie weet ga je tot slot met de ganse klas of met je vrienden of familie het hele hoorspel zelf maken. Of een ander hoorspel? Alles is mogelijk, want prikkelen en enthousiasmeren is het minst wat dit boek met je doet. Zeker ook door de extra uitleg over hoorspelen en de concrete en speelse tips om zelf geluidseffecten te maken.
Vandaar, omdat het een mooi verhaal is en een verzorgde uitgave én een prikkelend werkboek om zelf met je stem en je creativiteit aan de slag te gaan, een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - april 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Stef Visjager

Illustrator
Kris Kobes

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2017

ISBN
9789047621553

Aantal pagina's
50

Prijs
€12,99


Aantal CD's
1

Duurtijd
00:25

Verteller
Gijs Scholten van Aschat
diverse

Componist
Tuur Floorizone