Fietsen

aanrader Coverafbeelding van: Fietsen

Trefwoord(en)
fietsen
redden
moeders
emoties
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Gregie De Maeyer, geboren in 1951, stierf plots en veel te vroeg in 1998. Het Vlaamse jeugdliteratuurlandschap verloor er een vernieuwend en baanbrekend icoon mee. Nu, 20 jaar later, kunnen wij alleen maar verheugd zijn met de heruitgave van 3 van zijn verhalen: ‘Fietsen’, ‘In de put’ en ‘Mama?’.
In ‘Fietsen’ (1993, Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur in 1995) wil de kleine Bet leren fietsen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Dankzij de hulp van oma en diens slagzin “blijven doorfietsen!” lukt het haar. Een eenvoudig, rijk en herkenbaar verhaal over opgroeien.
In ‘In de put’ (1993, Boekenwelp 1994) zit Pee letterlijk in een diepe put. Hoe hij erin gekomen is, weet niemand. Zal hij er terug uit geraken? … Dit verhaal over warme vriendschap en doordrenkt van ware emoties leest als een trein. De herhalende woorden die zich mantra-gewijs laten lezen als een soort refrein stuwen het verhaal.
In ‘Mama?’ gaat Helena radeloos maar zeker op zoek naar haar mama, die net ruzie heeft gehad met papa. Als ze haar vindt wil ze het liefst terug in haar buik verdwijnen. Maar als dat niet lukt vindt ze misschien wel een plekje onder haar rok?

Deze drie klassiekers, toevallig of niet ooit allemaal bewerkt tot speelse jeugdtheatervoorstellingen, lezen als een trein. De Maeyer schrijft korte zinnetjes met vele stiltes en nog meer gedachten en emoties tussen de lijnen door. Knap en bijzonder! Ideaal om voor te lezen voor +5 of om zelf te lezen voor beginnende lezers vanaf 6.
Bijzonder zijn ook de expressieve illustraties van zijn hand. In zijn tekenpen hanteert hij dezelfde gelaagde eenvoud als in zijn woorden.
Voor elk verhaal creëert hij een eigen stijl. In ‘Fietsen’ schildert hij speelse, zwierige lijnen in hoofdzakelijk zwart met soms één kleur extra als opvallend detail. In ‘In de put’ herhaalt hij dit procédé en gaat hij voorzichtig inkleuren. In ‘Mama?’ hanteert hij de ruwe verfborstel en hier ook weer af en toe wat kleur als ruwe inkleuring.
Allemaal illustraties die je aandacht opeisen. Doeltreffend en raak, expressief en veelzeggend.
Deze uitgave valt ook op door zijn meer dan geslaagde vormgeving van de hand van Peer, zoon van Gregie De Maeyer. De typografie die de emoties van de verhalen op de voet volgt, de bladspiegel waarin tekst en illustraties elkaar versterken en ook de manier waarop elk verhaal wordt voorafgegaan door een kleurrijk schilderij als eyecatcher. Het vormt een geheel waar je niet omheen kan.
Vandaar, en om nog andere redenen, een aanrader zonder meer!

Eric Vanthillo - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Gregie De Maeyer

Illustrator
Gregie De Maeyer

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2018

ISBN
9789461319166

Aantal pagina's
135

Prijs
€17,99