Fido en de bloem

De Duitse schrijfster en illustrator Eva Schirdewahn, die met dit boek in 2018 de Key Colours Award won, verbeeldt met veel fantasie en een fijne verwondering het proces van de paardenbloem van volle bloei tot pluizige verspreiding.
Het hoofdpersonage is Fido, een guitig en ondernemend diertje dat blij is met al die bloeiende paardenbloemen boven hem. Die zee van geel in de hoogte maakt hem blij. Maar dan vindt hij er een op de grond. En die fluistert hem toe: “Help me, alstublieft…”. En Fido gaat aan de slag. Hij luistert niet naar het gemor van zijn omgeving maar gaat eigenzinnig zijn eigen gang. Hij steekt de bloem hoog in de lucht, loopt er mee rond, glijdt ermee van bladeren, beklimt een hoge rots, valt er weer af, drijft rond op een grote plas, enzovoort. Ondertussen merkt hij niet hoe de bloem verandert. Hoe deze zich langzaam sluit en verandert in pluizige zaden. Tot hij de grote ronde stralenkrans boven hem opmerkt en ziet hoe elk zaadje door de lucht vliegt als vederlichte sterren. Eind goed al goed, de bloem is ‘gered’. En Fido heeft een mooi cadeautje voor de ongelovige en morrende kever…

Het geheel wordt verteld met zuinige woorden, maar vooral met gevoelige prenten vol kleur en expressie. Schirdewahn weet perfect realiteit met fantasie te combineren tot aangename prenten vol sfeer en details die zich graag laten ontdekken en die zelfstandig het verhaal vertellen.
Een terechte winnaar van deze wedstrijd voor het beste niet-gepubliceerde prentenboek, een samenwerking van Clavis met de stad Hasselt, en een fijne aanwinst in het Nederlandstalige prentenboekenlandschap. 

Eric Vanthillo - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Eva Schirdewahn

Illustrator
Eva Schirdewahn

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044836882

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Fido

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij