Feo en de Wolven

aanrader Coverafbeelding van: Feo en de Wolven

Trefwoord(en)
Rusland
wolven
vrouwen
revolutie
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Feo groeit diep in de Russische wouden op. Haar moeder is wolvenverwilderaar; ze maakt de wolven van rijke aristocraten van afgedankte huisdieren weer tot bloeddorstige roofdieren. Na een tijdje bij hen gewoond te hebben, kunnen de wolven weer overleven in het wild. Feo is helemaal vertrouwd met de gevaarlijke dieren en vormt een bijzondere vriendschap met drie wolven. Wanneer een hoge officier verklaart dat hun wolven een eland van de tsaar hebben aangevallen, verandert Feo’s leven volledig. Haar moeder wordt gevangengenomen. Feo moet samen met haar wolven het veilige bos verlaten en zich in de mensenwereld begeven. Gelukkig krijgt ze hulp in haar zoektocht naar haar moeder.

De illustratie op de kaft van Feo en de wolven creëert meteen een bijzondere sfeer die ook in het verhaal doorloopt. Wanneer je het boek vastneemt zie je meteen de sneeuw, het eenvoudige huisje, het eenzame meisje en de grote wolf naast haar. Deze simpele en ruwe elementen vormen samen een prachtig verhaal. Hoewel het verhaal en de vertelstijl op sommige momenten bijna sprookjesachtig aanvoelt, is Feo en de wolven geen sprookje. Daar is het te rauw, te echt, te stoer voor. Die rauwe randjes worden gelukkig hier en daar gladgepolijst door een overvloed aan liefde en humor. Feo’s liefde voor haar wolven en haar moeder vormen de rode draad doorheen haar verhaal. De passages waarin die liefde op de proef wordt gesteld, zijn hartverscheurend geschreven. Ondanks de poëtische zinnen blijft het verhaal toegankelijk en vlot leesbaar. De beeldspraak komt het verhaal ten goede zonder dat hierdoor de spanning of het tempo afneemt. Je kan je verwachten aan een razendspannende zoektocht met problemen die zich blijven opstapelen. Weinig lezers zullen bekend zijn met de setting van het verhaal: het einde van de Tsarentijd diep in Rusland, en zullen genoodzaakt zijn hun verbeeldingskracht aan te spreken. Rundells poëtische beeldspraak vergemakkelijkt dat.
Feo en de wolven is een intens verhaal dat gedragen wordt door een onvergetelijk stoer en sterk hoofdpersonage en dat verdient de stempel aanrader.

Mathilde Lemm - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Rundell

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2018

ISBN
9789024580927

Aantal pagina's
224

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Wolf Wilder

Vertaler(s)
Jenny de Jonge