Feest

Myrna, Michiel, Oscar en de meeste andere klasgenoten willen allemaal naar het feest van Yona. Daar hebben ze veel voor over. Maar het loopt anders dan ze gedacht hadden. Het feest wil ruig zijn, maar loopt dan helemaal uit de hand. Waar begon het? Wiens schuld is het? Kon het drama voorkomen worden?

Dit verhaal heeft een ophitsende, prikkelende sfeer waarin de lezer al snel een niet nader te bepalen dreiging erkent.
Het verhaal wordt chronologisch maar afwisselend verteld – door de auteur – vanuit het standpunt van een aantal hoofdpersonages. Het verhaal heeft iets voyeuristisch; de lezer gluurt binnen in het leven van een aantal jongeren, wat ze denken, wat ze zeggen, wat ze doen. De personages zijn allemaal uitgesproken persoonlijkheden en daar komen heel wat wrijvingen en ‘botsingen’ uit voor. De jongeren worden uitgedaagd, tegen elkaar uitgespeeld, zijn meelopers, worden opgehitst en doen dingen die ze normaal niet zouden doen. In combinatie met de nodige drank en drugs vormt het een dodelijke cocktail waarbij er enkel verliezers zijn.
Eigenlijk is het verhaal slechts een momentopname, want de onderlinge relaties zijn daarvoor al bepaald en het boek sluit af met het dramatische einde van het feest, maar de jongeren zullen elkaar op school weer ontmoeten. Het zou een interessante epiloog kunnen zijn om te weten hoe de verschillende jongeren reageren op het drama. Of er iets veranderd is in hun onderlinge relaties. Of ze elkaar überhaupt nog onder ogen durven komen, want dat ze ver over de schreef zijn gegaan, is wel duidelijk.
De vraag is wat de auteur met dit verhaal wil bereiken. Wil ze jongeren de ogen openen en behoeden voor mogelijke gevolgen van deze uitspattingen? Wil ze een realistisch beeld geven van wat jongeren een ‘feest’ noemen?  Hen een spiegel voorhouden? Of wil ze enkel goedkoop spektakel brengen en scoren bij de jeugd?
Op de site van de uitgeverij en de auteur zelf is een alternatief, maar niet minder dramatisch slot te lezen.
Een confronterend verhaal over een wilde nacht met dramatische gevolgen.

Pol Van Damme - augustus 2011

Zoek op bib.be

Auteur
Lydia Rood   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2011

ISBN
9789025858414

Aantal pagina's
174

Prijs
€12,95