Fearless – an illustrated list of phobias

aanrader Coverafbeelding van: Fearless – an illustrated list of phobias

Trefwoord(en)
angsten
fobieën
fantasie
creativiteit
verbeelding

Genre
prentenboek

Vanaf
14 jaar

Peter Goes verbaasde en verblijdde reeds vele keren ‘vriend en vijand’ met bijzondere prentenboeken waarin originaliteit en eigenzinnigheid de boventoon voeren.
Daar lijkt hij met dit boek nog een stevige schep bovenop te doen.
Het eerste waar je oog op valt is de dikte ervan (250 pagina’s) en de uitgekiende, opvallende uitgave met een helblauwe kaft en dezelfde kleur op de snijranden van de pagina’s. Duidelijk geen boek als dertien in een dozijn. Daarna valt de titel je op, wegens onbekende redenen enkel in het Engels: ‘Fearless’. Terwijl het boek vol angsten staat, want zo lezen we als ondertitel: ‘an illustrated list of phobias’. In het boek zelf vind je geen verhaal, maar een opsomming van een niet te tellen aantal angsten, rijkelijk voorzien van originele illustraties in zwart-wit die je verbeelding prikkelen.
Eerst denk je dat al deze fobieën ontsproten zijn aan het creatieve brein van een begenadigd fantast. Maar dan blijkt dat ze allen echt bestaan. Het doet  je verstomd staan en stilaan ontwikkel je een diep respect voor dit bijzondere werk.
Elke keer lees je de Latijnse naam van de fobie en daaronder cursief en zeer beknopt de verklaring. Zoals ablutophobia of schrik voor wassen en baden, aphenphosmphobia of de schrik om aangeraakt te worden, ichtyophobia of de schrik voor vissen, clinophobia of schrik om naar bed te gaan, en veel, heel veel meer…
De illustraties maken dit werk bijzonder aantrekkelijk. Goes interpreteert, associeert en fantaseert er duchtig op los en toont zo heel diverse beelden die je eigen creativiteit aanwakkeren.
Achteraan, om volledig te zijn, krijg je nog een alfabetische lijst met alle fobieën en de pagina’s waar je ze kan terugvinden.
Dit is duidelijk een apart werk met vele mogelijkheden dat moeilijk voor een afgebakende doelgroep te catalogiseren valt. Je kijkt en doolt erin rond en wordt voortdurend verbaasd en verwonderd over al die fobieën. Tegelijkertijd doet het je nadenken over je eigen functioneren in deze wereld ‘vol gevaren’ en zet het je imaginaire wereld op scherp. Je leest en kijkt en meteen wordt je eigen verbeelding geactiveerd. Zo is dit een werk dat je best niet in de boekenkast achterlaat, maar beter laat slingeren in huis zodat je er regelmatig naar terug kan keren.
Met plezier en heel veel verwondering en verbazing.
Een bijzonder werk dat wij graag aanraden aan jong én oud! Om te gebruiken in (klas)groepen maar even goed bij je thuis.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Goes   

Illustrator
Peter Goes   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401473767

Aantal pagina's
248

Prijs
€26,99