Familiegeheim

Coverafbeelding van: Familiegeheim

Trefwoord(en)
familiegeheimen
WO II

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Bij de begrafenis van haar opa ontdekt Eva dat ze nog een nichtje heeft, Annefloor. Ze is ook verwonderd dat er geen andere mensen bij de begrafenis zijn. Haar moeder wil echter geen verdere uitleg geven. Eva en Annefloor leren elkaar beter kennen via MSN. Beide meisjes blijken goed overeen te komen en willen uitzoeken wat er met hun familie gebeurd is waarover hun moeders niets kwijt willen. Hun zoektocht legt oude wonden bloot die blijkbaar nog erg veel pijn doen. Maar Eva en Annefloor geven niet op.

Een oorlogsverhaal kan je dit boek niet noemen, al speelt de Tweede Wereldoorlog er een erg belangrijke rol in. De grootvader van Eva en Annefloor was namelijk bij de NSB, die samenwerkte met de Duitsers. Dit familieverleden willen de moeders toegedekt houden en zwijgen erover. De meisjes denken er echter anders over. Zij hebben met dat verleden geen binding en zij willen weten hoe en wat er met hun familie gebeurd is. De puzzelstukjes worden langzaam ingevuld. Door regelmatig terug te springen in de tijd naar die Tweede Wereldoorlog, krijgt de lezer ook een idee hoe er toen gedacht en gehandeld werd. Want niets blijkt helemaal wit of helemaal zwart te zijn. Op die manier krijgt de lezer een meer genuanceerd beeld van de gebeurtenissen tijdens WO II.
Het verhaal wordt verteld door de auteurs vanuit het standpunt van Eva en vanuit het standpunt van Hanneke, de zus van de overleden opa. Zij blikt terug op de tijd dat ze zelf dertien was, én op de vlucht. Door dit verspringen van tijd en plaats, blijft de lezer geboeid en wil die ook weten hoe het deze familie vergaan is na de Tweede Wereldoorlog en waarom beide moeders niets willen vertellen.
Familiegeheimen zoals bij Eva en Hannefloor zullen voor een aantal jongeren zeker herkenbaar zijn, al hoeven die niet over een verleden uit WO II te gaan. Dat die jongeren hun familiegeschiedenis willen kennen, is ook heel herkenbaar. Beide meisjes worden levensecht beschreven en hun handelingen zijn realistisch. Door het doorzettingsvermogen van beide meisjes kent dit verhaal een positief einde, iets wat niet bij elk familiegeheim het geval is.
Een boeiend verhaal over een familiegeheim dat nog pijnlijke sporen nalaat bij de betrokkenen.

Pol Van Damme - juni 2011

Zoek op bib.be

Auteur
Caja Cazemier   
Martine Letterie   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2011

ISBN
9789021668871

Aantal pagina's
187

Prijs
€14,95