Ezelsvel

aanrader Coverafbeelding van: Ezelsvel

Trefwoord(en)
sprookjes
liefde
vaders
incest
moed

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Onder artistieke leiding van Benjamin Lacombe, illustrator van vele originele pareltjes, ontstond een reeks geïllustreerde klassiekers. ‘De tovenaar van Oz‘, ‘De avonturen van Pinokkio‘, ‘Duimelijntje‘ en ‘De wonderbare reis van Nils Holgersson’ gingen vooraf. Telkens werden de wereldberoemde verhalen opnieuw verteld en vorm gegeven op een hoog kwalitatief niveau zodat een nieuwe en andere doelgroep kon worden aangesproken.
Deze keer bracht Lacombe twee kunstenaars bij elkaar die samen het sprookje ‘Ezelsvel’ tot ongeziene hoogtes tillen: de Franse auteur Cécile Roumiguière en de Amerikaanse illustrator Alessandra Maria.
De auteur verdiepte zich in verschillende versies van het originele sprookje. Charles Perrault, de gebroeders Grimm en de regisseur Jacques Demy gaven haar de nodige inspiratie om een eigen versie te schrijven die je als lezer meevoert in een wereld vol magie, afschuw en moed. Een wereld waarin een prinses op de vlucht moet voor haar eigen vader, want hij had zijn geliefde vrouw op haar doodsbed beloofd te hertrouwen met een vrouw die mooier was dan zij. Enkel zijn dochter voldeed echter aan deze voorwaarden. Maar dapper als ze was en met de hulp van haar peettante, de fee Lila, wist ze haar vader te misleiden en vluchtte ze ver weg. Met de kei en het ezelsvel kon ze zich redden. En na een lange tijd en na tal van avonturen, trouwde ze met de prins van het andere koninkrijk. Ook haar vader de koning hertrouwde en allen leefden nog lang en gelukkig en vrij en vrolijk in vredige koninkrijken.

Roumiguière vertelt met stijl zoals het een sprookje betaamt: geraffineerd en met een vaart die je niet loslaat. Annelies Kin heeft dit alles vakkundig vertaald tot een spannende vertelling die vlot voorleesbaar is voor een doelpubliek vanaf 7 en zelf leesbaar vanaf 10.
De illustrator verdient diep respect voor al de pracht die zij tevoorschijn haalt uit haar kunstwerken. Met zachte lijnen tekent en schildert zij fotografische prenten, die zij aanvult met goud- en zilverkleurige details. Haar personages kijken je nooit recht aan, maar dwalen rond in een wereld ver van de onze, een wereld vol magie en oogverblindende schoonheid. Dit maakt het contrast met het wrede sprookje hard en diep voelbaar.
Lacombe, die de vormgeving bewaakte, maakt het geheel af tot een kostbaar prentenboek dat je aandacht opeist en verdient: de schutbladeren met fijne prints, de gouden openingspagina’s, de paginagrote prenten in fijne art-deco-kaders, de tekst in verschillende passende lettertypes, de tussenpagina’s met gouden boord die je doen stilstaan bij overgangen in het verhaal, en meer, over alles is nagedacht en niets is aan het toeval overgelaten.
Dit is een meesterwerk. Het resultaat van een intense samenwerking tussen verschillende kunstenaars met het hart en de ziel op de juiste plaats. Dit is een werk dat blijft nazinderen. Een aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Cécile Roumiguière   

Illustrator
Alessandra Maria   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044893616

Aantal pagina's
64

Prijs
€29,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Peau D'Ane

Vertaler(s)
Annelies Kin