Extra Magnifiek Theater

Coverafbeelding van: Extra Magnifiek Theater

Trefwoord(en)
theater
spelen
scenario

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Arne Sierens is een geëngageerde en gepassioneerde Gentse theatermaker en -schrijver. Zijn stukken worden sinds de jaren ’80 alom geprezen door hun eenvoud én hun gelaagdheid. Hij weet als geen ander ‘het volk van de straat’ en hun leven en conflicten op de scène te plaatsen en het geheel open te trekken en zo de anekdote te overstijgen. Dit met teksten die vaak ontstaan vanuit improvisatie van de acteurs op de speelvloer. Die teksten zet hij meesterlijk naar zijn hand. Vandaar ook dat zijn teksten dankbaar en werkzaam materiaal zijn voor boeiende theaterlessen.
Voor dit boek koos de auteur zelf uit al zijn stukken 50 fragmenten die op zich staan: 17 monologen, 28 dialogen en 5 fragmenten voor meerdere spelers.
Een rijkdom aan speelbaar materiaal, gebundeld in een aantrekkelijk boek dat liefst niet in een kast verdwijnt maar keer na keer vastgenomen wordt om in te grasduinen en kant-en-klare teksten te selecteren.
Bijkomend voordeel is dat de fragmenten je vaak zin doen krijgen om het gehele stuk te lezen. Het hoeft niet, maar het is wel een fijn ‘neven-effect’.
De fragmenten zijn gegroepeerd per voorstelling, en elke voorstelling wordt vooraf gegaan door een korte inleiding: bevlogen woorden uit recensies of nota’s van de auteur zelf. Deze situeren de fragmenten en geven je een idee van de gehele voorstelling.
Het geheel is verlucht met zwart-wit prenten van Guido Vrolix, de vaste scenograaf bij alle voorstellingen van Arne Sierens. Hij slaagt erin om met zijn beelden te suggereren en een dramatische sfeer neer te zetten in enkele krachtige lijnen of vlakken.
Een absolute must in elke theaterklas, maar even goed een dankbaar boek om thuis in te grasduinen en af en toe een fragment te lezen. 

Eric Vanthillo - september 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Arne Sierens   

Illustrator
Guido Vrolix   

Uitgeverij
Beefcake Publishing   


Jaartal
2022

ISBN
9789493111936

Aantal pagina's
238

Prijs
€15,00