Everless

Coverafbeelding van: Everless

Trefwoord(en)
tijd
geld
armoede
macht
fantasy

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Jules woont met haar vader in een afgelegen dorp in het rijk Sempera. Zoals velen daar zijn ze arm en kunnen ze de hoge belastingen enkel betalen als ze hun bloed laten omzetten in bloedmunten. Dit gebeurt volgens de verhalen via een eeuwenoude formule van de Alchemist en de Tovenares. Jules begrijpt niet veel van die verhalen, maar zit wel met de realiteit dat haar vader steeds ouder wordt door het afstaan van zijn bloed en ze dan nog amper rondkomen. Vroeger was het anders, dan woonden ze op Everless, het landgoed van de rijke Gerlings. Ze werden door Liam Gerling verbannen nadat Jules getuige was van een incident tussen Liam en zijn broer Roan. De norse Liam zou haar jeugdliefde Roan bijna in het vuur geduwd hebben. Jules vader deed er alles aan om Jules van Everless en Liam weg te houden. Maar nu heeft hij niet meer lang te leven en wil Jules koste wat kost bloedmunten verdienen om hem zijn levensjaren terug te geven. Ze dient zich daarom aan als bediende op Everless. Wat zal ze doen als ze haar jeugdliefde terug ontmoet? Maar vooral, wat als de koelbloedige Liam haar herkent? Gaandeweg ontdekt ze geheimen over het rijk maar ook over zichzelf.

De zeer geslaagde titel en cover en de korte inhoud van ‘Everless’ doen echt naar het boek grijpen. Je verwacht een pageturner met een race tegen de tijd. Het gegeven dat tijd geld is, wordt in ‘Everless’ namelijk gruwelijk letterlijk opgevat. Armoede en pachtinners zijn altijd spannend, maar zeker als mensen hun levensjaren erdoor kwijt geraken. Daarnaast speelt een oude geschiedenis met magie mee: de geschiedenis van de Alchemist en de Tovenares en het feit dat Jules ervaart dat zij een vreemde invloed heeft op de tijd. Als er haar iets overweldigends gebeurt, dan lijkt de tijd altijd even te stoppen. Liefde speelt ook een rol. Jules’ jeugdliefde staat op het punt te trouwen, wat heel wat doet opborrelen. Verder speelt alles zich af in een langgoed waar geheimen, geld, macht en menselijke relaties volop tieren.

Kortom, de sfeer en elementen voor een leuk fantasyboek en een originele opvatting over tijd en armoede. Een pageturner bleek het niet echt te zijn, sommige stukken zijn zelfs wat traag en blijven hangen op Jules’ redeneringen die de lezer soms liever zelf maakt. Sommige boeiende gegevens worden dan weer te snel afgewikkeld. Op een bepaalde manier raken de gevoelens van Jules niet echt. Er zijn verrassende wendingen, maar ook enkele voorspelbare. Het einde gaat plots spannend snel. Een gruwelijke, verrassende wending, maar ook een leuke, meer voorspelbare wending blijven nazinderen. Met dat gegeven en omdat Jules’ geheimen en krachten in dit eerste deel uitvoerig ontrafeld zijn, zal het tweede deel mogelijk sneller spannend worden.

Marjolein Noé - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sara Holland   

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2018

ISBN
9789463491341

Aantal pagina's
293

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Everless

Vertaler(s)
Aimée Warmerdam