Even zwegen de wapens

Coverafbeelding van: Even zwegen de wapens

Trefwoord(en)
WO I
vriendschap
Kerstmis
oorlog

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

In augustus 1914 begint de vakantie van Jack en Harry met de mededeling door een leerkracht dat het oorlog is. Jack en Harry zijn echter meer bezig met voetbal. Maar al gauw worden ze ingelijfd in het leger en trekken ze naar het front na een korte maar keiharde opleiding. Dachten ze eerst dat ze de oorlog snel konden winnen, dan daalt hun enthousiasme al erg snel als ze onder vuur komen liggen en als ze van het front terugkerende soldaten zien. Ze zijn niet voorbereid op de gruwel die hen te wachten staat. Toch zijn ze van plan om elkaar te beschermen en te helpen. Dan komt de winter er aan en wordt het Kerstmis. Er gebeurt iets wonderlijks.

Het zoveelste boek over de Eerste Wereldoorlog en het zoveelste verhaal over de kerstbestanden. Wat onderscheidt dit boek dan van de andere?
Net zoals in een aantal andere WO I-verhalen begint het boek met een oud-strijder die terugkeert naar een oorlogskerkhof om er een dierbare op te zoeken. In dit verhaal is het dan aanvankelijk 1964, vijftig jaar na het uitbreken van die oorlog. Daarna keert het verhaal terug naar de jonge Jack die als voetbaltalent wil doorbreken, maar tot zijn eigen verbazing al snel wordt ingelijfd in het leger dat soldaten nodig heeft.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jack die de gruwel van de oorlog soms heel cru beschrijft. Er zitten enkele confronterende scènes in het verhaal om de lezer heel duidelijk te maken wat een oorlog met mensen aanricht. Doorheen een aantal brieven die hij van thuis krijgt en die hij beantwoordt, krijgt de lezer een nog accurater beeld van Jack en hoe hij de situaties aan het front ervaart.
De kerstbestanden waarnaar de titel verwijst, komen pas tegen het einde van het verhaal aan bod. Het maakt wel duidelijk dat zowel de Engelse, Franse als Duitse soldaten in die oorlog enkel de opdrachten van hun oversten uitvoerden, maar zelf liever thuis in vrede hadden geleefd.
Het verhaal eindigt wat zeemzoeterig op het oorlogskerkhof in 1964 waarbij de jongeren de wens uiten dat er nooit meer oorlog komt.
Een van de vele verhalen over de Eerste Wereldoorlog dat de gruwel ervan iets meer in de verf zet dan andere verhalen en dat duidelijk maakt dat de soldaten aan het front deze oorlog niet gewild hebben.

Pol Van Damme - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
James Riordan

Uitgeverij
Manteau   


Jaartal
2014

ISBN
9789022330586

Aantal pagina's
214

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
When the guns fall silent

Vertaler(s)
Marce Noordenbos