Erebos ontwaakt

Als Nick een rode E op het scherm van zijn mobiele telefoon ontdekt, komen in één klap herinneringen terug over gebeurtenissen van tien jaar geleden. Het game Erebos is terug. Maar nog veel enger en bepalender dan de eerste keer. Het neemt gewoon heel zijn leven over. Het is werkelijk overal, niet alleen op zijn computer en telefoon. Het laat zijn gekozen gebruikers spelen om alles wat hen lief is: hun baan, hun studie, hun vriendin… Wat is deze keer het doel?

Voor wie Erebos niet kent, is het misschien wel handig om het eerste verhaal alsnog te lezen. Want wat Erebos eigenlijk is en hoe het werkt, wordt in het eerste verhaal helemaal duidelijk. Het spel duikt terug op en lijft een personage uit het eerste verhaal weer in. Die kent een aantal elementen die Erebos gebruikt en is daardoor erg wantrouwend. Daarnaast is er ook een nieuw personage dat mee in het spel wordt gesleurd, maar enthousiast meespeelt en er op vertrouwt dat het spel hem de juiste dingen laat doen.
Het verhaal wordt verteld door de auteur afwisselend vanuit het standpunt van deze twee personages, maar ook vanuit hun ‘character’ in het spel. Het verhaal speelt zich dus enerzijds af in de realiteit en anderzijds in het game. Maar de spelelementen hebben hun invloed op de gebeurtenissen in de realiteit. De geschetste personages komen levensecht over en de gebeurtenissen in het spel zijn fantasierijk maar wel heel goed voorstelbaar.
Enkele keren staat er een kort stukje in een ander lettertype, dat ook de volgorde van de hoofdstukken niet volgt. In eerste instantie zijn deze stukjes onduidelijk voor de lezer. Pas op het einde wordt duidelijk vanuit welk personage deze stukjes worden verteld en dan moet de lezer ze eigenlijk terug gaan lezen om ze te kunnen plaatsen.
De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op en de lezer blijft geboeid. Net als de personages wil de lezer weten wat het doel van het spel is. Artificiële Intelligentie speelt een belangrijke rol in het game. Toch zijn er een aantal elementen die AI onmogelijk kan weten. Al zullen zij het leesplezier niet bederven.
Voor een hele tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ursula Poznanski

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047712183

Aantal pagina's
445

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Erebos 2

Vertaler(s)
Pieter Streutker