Er was misschien eens – 20 verhalen die waargebeurd zijn – of niet?

aanrader Coverafbeelding van: Er was misschien eens – 20 verhalen die waargebeurd zijn – of niet?

Trefwoord(en)
verhalenbundel
waargebeurde verhalen
verzinnen
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Op een dag regende het, tot groot jolijt van de hongerige inwoners, vissen in Yoro, een dorpje in Centraal-Amerika. William Windsor I ofte Billy voor de vrienden, was de koninklijke geit in het Engelse leger die het schopte tot korporaal. De Franse Michel Lotito ofte Monsieur Mangetout at alles, tot zelfs een vliegtuig toe. In 1920 won de Antwerpse Albéric tijdens de Olympische spelen in zijn stad een gouden medaille in de discipline Beeldhouwen. De immense pot met kaasfondue van Rosa Rein in het Zwitserse bergdorpje Mülenen staat al 13 jaar te pruttelen.
Deze en nog meer verbazingwekkende verhalen zijn misschien gebeurd. Of misschien ook niet? Aan de lezer te achterhalen of ze waar zijn of niet waar.
In totaal vind je in dit verzorgd uitgegeven boek 20 verhalen terug, het ene al verrassender dan het andere. Zij wekken allemaal je nieuwsgierigheid op om te ontdekken of ze waar gebeurd zijn of verzonnen.
Het concept is duidelijk: elk verhaal krijgt 4 pagina’s toegemeten. Eén voor een prent en één voor het verhaal zelf. Op het einde lees je telkens ‘Waar of niet waar?”. Als je de pagina omslaat ontdek je de waarheid. Daar, verspreid over 2 pagina’s lees je de ware toedracht van het verhaal en nog wat fijne weetjes.
Het geheel is boeiend om te lezen en prikkelt telkens je nieuwsgierigheid. Ook leuk om deze verhalen door te vertellen aan een nietsvermoedend publiek. De auteur schrijft met een vlotte pen, elk verhaal geeft hij de nodige vaart mee. Lezen en jezelf verwonderen, het gaat hier perfect samen. Ook in zijn weetjes en de verklarende uitleg hanteert hij dezelfde vlotte pen met een lichte humor.
De prenten wisselen in stijl en creëren zo dezelfde verrassende sfeer als de verhalen zelf. In een mix van technieken verruimen zij de verhalen en prikkelen zo je verbeelding.
Het geheel is doordacht en vakkundig vormgegeven door Isabelle Geeraerts, wat het geheel optilt tot een begerenswaardig en hoogst aantrekkelijk verhalenboek.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Kamiel De Bruyne   

Illustrator
Yarne Daeren

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463832243

Aantal pagina's
91

Prijs
€17,50