Er was misschien eens 2 – 20 verhalen die waargebeurd zijn, of niet?

In 2020 verrasten Kamiel De Bruyne en Yarne Daeren ons met een hoogst aantrekkelijk en origineel werk met daarin 20 opvallende verhalen die ‘misschien niet’ of ‘misschien wel’ waargebeurd waren.
Een jaartje later verrassen zij ons alweer met een al even geslaagd vervolg daarop.
In ‘Er was misschien eens 2’ lezen we 20 nieuwe verhalen met dezelfde insteek: wel of niet waar gebeurd?
Over een Franse jongeman die stinkend rijk werd door zijn scheten met uitverkochte optredens in oa de Moulin Rouge. Over een apotheker in Brussel die de slechte smaak van zijn medicijnen verdoezelde met een laagje chocolade erover en hoe zo de praline werd uitgevonden. Over de krankzinnige Romeinse keizer Caligula die zijn leger soldaten de opdracht gaf om schelpen te verzamelen, zoveel ze konden. Over een gearresteerde boom in de bergen van India. Over de Parijzenaars die alles aten wat ze vonden omdat hun stad van september 1870 tot januari 1871 belegerd werd door soldaten van het Duitse rijk. Straathonden, -katten, ratten, zelfs de Zoo werd geplunderd en de dieren sierden de vele (kerst)menu’s in de restaurants. En over nog veel meer…
Een wonderlijke mix van verhalen – steeds op het randje van ‘Moet ik dit geloven?’ waardoor de verrassing bij het omslaan van de pagina vaak des te groter is als je ontdekt dat het verhaal waar is (of niet waar).
De verhalen worden vlot verteld en laten zich lekker voorlezen. Alsook de verklaringen erna. Hier wordt dieper ingegaan op de (on)waarheid ervan.  En tot slot, om de meerwaardezoeker tegemoet te komen, zijn er de vele korte weetjes, het ene al verrassender dan het andere. Stuk voor stuk heerlijk leesvoer vol verbazing en verwondering.
Yarne Daeren tekent, schildert, drukt, bewerkt en stelde op een knappe en ambachtelijke wijze composities samen die de verhalen perfect illustreren. Zowel zijn grote, paginagrote prenten als zijn vele kleintjes tussendoor houden je aandacht vast en prikkelen je verbeelding.
Isabelle Geeraerts gaf het geheel de gepaste vorm, waardoor niet alleen de inhoud, maar ook de totale ‘look’ het boek maakt tot een must-have.
Een duidelijke aanrader!
En stilletjes hopen wij op een even verrassend 3de deel…

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Kamiel De Bruyne   

Illustrator
Yarne Daeren

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
978946401304

Aantal pagina's
91

Prijs
€17,50