Hans & Grietje

Coverafbeelding van: Hans & Grietje

Trefwoord(en)
sprookjes
heksen
armoede
verdwalen

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Iedereen kent het verhaal van Hans en Grietje wel. Hun boze stiefmoeder wil hen weg omdat ze niet wil dat hun weinige geld aan hen wordt besteed. Ze worden in het bos achtergelaten. De eerste keer vinden ze de weg terug naar huis, de tweede keer lukt dat niet en worden ze verleid door het peperkoekenhuisje van de heks. Hans wordt vet gemaakt in de kooi, maar Grietje is slimmer dan de heks…

‘Hans en Grietje’ van uitgeverij De Eenhoorn past in de reeks ‘Er was eens… Sprookjes voor prille lezers’. Het verhaal is geschreven op AVI-niveau E3, gemiddeld passend dus bij een leesniveau rond het einde van het eerste leerjaar of het begin van het tweede leerjaar. De woordkeuze moet altijd wat inboeten voor dit leesniveau dat wel reeds medeklinkercombinaties en tweelettergrepige woorden mag bevatten. De zinnen zijn ook kort en wat geforceerd opgedeeld omwille van de AVI-richtlijnen. Toch had er hier en daar soepeler mee kunnen omgesprongen worden zonder de leesmoeilijkheid te doen stijgen.  Zo was het bijvoorbeeld niet nodig om te woorden ‘Hans’ en ‘Grietje’ op dat niveau de vervangen door iconen.

Op elke pagina staat één zinnetje rood, wellicht om de aandacht van de lezer vast te houden en intonatie te stimuleren, terwijl de bladspiegel en het lettertype gelukkig rustig worden gehouden. De illustraties zijn tekenfilmachtig.

‘Hans en Grietje’ is een erg bekend sprookje dat veel kinderen al kennen en best spannend vinden. Het is fijn dat ze een verhaal dat ze al kennen van voorgelezen te worden, nu zelf kunnen lezen of zelfs ook kunnen voorlezen. Het boekje is trouw aan het originele sprookje en past mooi in een reeks die het aanbod voor prille lezers rijker maakt.

Marjolein Noé - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Gebroeders Grimm

Illustrator
Max Narciso
Andrea Cagol
Marieke Ferrari

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Reeks
Er was eens… Sprookjes voor prille lezers

Jaartal
2017

ISBN
9789462912434

Aantal pagina's
32

Prijs
€8,95


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
Io leggo da solo / Hänsel e Gretel