Er was eens een kasteel

Coverafbeelding van: Er was eens een kasteel

Trefwoord(en)
ongeval
overleven
dromen
gezin
fantasie

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Op Kerstavond rijdt Muis met zijn moeder en zusjes naar zijn grootouders. Helaas komen ze er nooit aan, want in een zware sneeuwstorm slipt de auto en Muis wordt uit de wagen geslingerd. Als hij wakker wordt, bevindt hij zich in een magisch winters landschap waarin betoverde dieren hem vergezellen op een mysterieuze tocht naar een mogelijk kasteel. Maar hoe vindt Muis dat? En welke bedreiging zit hem op de hielen? Er is ook iets mis met zijn geheugen, maar wat?

De lezer leert Muis kennen als een dromer die erg gehecht is aan enkele speelgoeddieren uit zijn jonge kindertijd en kan verdwalen in een computerspel. Na het ongeval, splitst het verhaal zich op in twee delen. Enerzijds krijgt de lezer het verhaal van Muis in die magische wereld, waarin elementen uit zijn computerspel en zijn speelgoeddieren een grote rol spelen. Anderzijds is er het verhaal van zijn oudere zus Roos die in de verongelukte auto vastzit en een manier moet bedenken om hulp te krijgen. De twee verhaallijnen wisselen elkaar af en staan in een verschillend lettertype zodat het duidelijk is bij wie de lezer zich bevindt. In een emotioneel slot komen beide verhaallijnen samen en leiden naar een dramatisch einde, waarna een epiloog een hele sprong in de tijd maakt en het drama van die bewuste Kerstavond een plaats geeft.
In de tweede helft van het verhaal verspringt het vertelstandpunt soms nog naar een ander personage dat betrokken is bij het verhaal.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur die vertelt wat de verschillende personages meemaken, denken, zeggen en doen.
De twee hoofdpersonages zijn het sterkst uitgewerkt. Muis die als dromer na het ongeval onbewust een belangrijke actie onderneemt, doorheen de magische en fantastische wereld waarin hij zich bevindt. Roos als nuchter meisje die op haar beurt een manier bedenkt om hun overlevingskansen optimaal te benutten.
Knap opgebouwd verhaal dat de lezer geboeid houdt tot het einde. Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Piers Torday   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2017

ISBN
9789024576487

Aantal pagina's
283

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
There May Be a Castle

Vertaler(s)
Aimée Warmerdam