Er lag een trommeltje in het gras

Coverafbeelding van: Er lag een trommeltje in het gras

Trefwoord(en)
schatten
tijd
geschiedenis
familie
generaties

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Wat een banaal verhaal had kunnen zijn over een verloren doos in het gras, is een begeesterend relaas geworden doorheen de tijd en het leven van voorwerpen en mensen.
De beginzin (en tevens de titel) en de eindzinnen omvatten het geheel perfect: “Er lag een trommeltje in het gras.” … “Ergens in het gras. Ergens in de tijd.”
Voorwerp van dienst is dus een trommeltje (houten of blikken doos) dat verloren in het gras lag. Daarvoor zat het in de fietstas van Sebas die het gekocht had op de rommelmarkt. Daarvoor lag het op de zolder van oma Lina die gestorven was. Oma Lina die daarvoor mevrouw Lien was en eerder gewoon Lien en nog eerder lieve Lientje. Die lieve Lientje stopte ooit een schat in de doos en borg hem op in de kast (waar hij vergeten werd). Hier keert het verhaal terug naar de start, waar het trommeltje in het gras belandde. Sebas voelde echter dat het trommeltje bijzonder was voor hem en ging ernaar op zoek. Hij ontdekte de schat en vergat hem nooit meer. Ook niet toen hij later Sebastiaan was. Of nog later toen hij meneer Sebastiaan was en nog veel later opa Bas. Maar toen… En nu…

Van de Vendel schrijft met zuinige woorden vlotte zinnen die soms rijmen. Heerlijk om voor te lezen maar even goed om zelf te lezen vanaf een jaar of 6. Met de eenvoudige aanduidingen ‘daarvòòr’ en ‘daarnà’ houdt hij je goed bij de les en raak je nergens het spoor kwijt in dit verhaal dat levens en generaties overspant in zowel het verleden als de toekomst.
De sfeervolle prenten die de ganse pagina’s vullen sluiten perfect aan bij de poëtische en mijmerende toon van het verhaal. Zij vullen het aan met vele details die je graag ontdekt. Te Loo toont in haar prenten goed hoe de tijd evolueert door kledij, voorwerpen en achtergronden. Des te verrassender is het later om de voorwerpen te zien terugkeren in een andere tijd.
Een verrassend geheel waarin jong én oud (en heel oud) genoeg stof vinden tot overpeinzing van hun eigen leven.
Een mooi werk dat in 2021 meer dan terecht bekroond werd met de Zilveren Griffel in de categorie tot 6 jaar.

Eric Vanthillo - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Sanne te Loo   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045124889

Aantal pagina's
34

Prijs
€15,99