Enigma

Britt, een vijftienjarig meisje woont op Titan, de grootste maan van Saturnus in een kolonie onder het oppervlak. Samen met enkele duizenden vrouwen en de Turing, humanoïde robots. Britt is bevriend met Django, een Turing die haar meeneemt naar de methaan-meren om er op Kraken te jagen. Dat lijken primitieve wezens maar ze blijken in staat om de menselijke geest te beïnvloeden. Britt ontdekt enkele vreemde zaken en kijkt kritisch naar hun leven op Titan. Dat blijkt niet in goede aarde te vallen.

Dit hele bizarre verhaal neemt de lezer mee naar een onbekende en onherbergzame wereld in de ruimte. In een verre toekomst ontginnen mensen er materialen en stoffen die voor hen noodzakelijk zijn.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Britt. Hij verwoordt niet enkel haar gedachten en handelingen, maar deelt af en toe zijn eigen mening daarover mee. Dit komt heel vreemd over bij de lezer.
De spanningsboog is erg laag zodat er van de lezer heel wat leesbereidheid wordt verwacht om te blijven lezen. Er wordt heel wat informatie meegegeven die weinig invloed heeft op het verloop van het verhaal. Het gegeven van de Kraken is wel interessant, maar het is onduidelijk wie er welk doel mee nastreeft en zeker niet waarom Britt daarvoor naar een andere kolonie moet reizen. Ook de tijdsindeling is niet helemaal duidelijk voor de lezer. Op het einde van het verhaal staan de mensen en de Turing nog steeds op dezelfde plaats. Er is niets veranderd.
Weinig overtuigend toekomstverhaal dat heel wat inlevingsvermogen van de lezer vraagt.

Pol Van Damme - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Guido Eekhaut

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044834024

Aantal pagina's
284

Prijs
€17,95