En na de oorlog

Coverafbeelding van: En na de oorlog

Trefwoord(en)
poëzie
oorlog
dood
herinneringen

Genre
poëzie

Vanaf
18 jaar

In 100 Haiku’s maakt De Kockere de 1ste Wereldoorlog in het bijzonder en oorlogen in het algemeen intens voelbaar. De soberheid van een haiku (slechts 3 regels met 5 lettergrepen in regel 1, 7 in regel 2 en 5 in regel 3) dwingt hem tot de kern.
Zijn poëtische woorden klinken afstandelijk, waardoor de gruwel en de waanzin nog sterker binnenkomen. De onderwerpen zijn heel divers: de stilte op het kerkhof, hoe verdriet traag slijt, het leven in de loopgraven, vluchtelingen, de sneuvelbrief, Kerstmis aan het front, bevrijding, …
Telkens, per onderwerp, combineert hij 2 haiku’s. Die gelijken sterk op elkaar, maar subtiele variaties of verschillen zetten je aandacht op scherp. Een origineel en geslaagd concept.
Verhoeff versterkt de introspectie van de sobere woorden met pakkende illustraties die al even sober zijn. Met een simpele lijn en een brute inkleuring schetst zij expressieve beelden die je aandacht opeisen en je niet meer loslaten.
Beeld en woord vullen elkaar perfect aan en tillen elkaar op tot een bijzonder fragiel resultaat waarin er zoveel meer te ontdekken valt dan wat er staat (getekend of geschreven). 

Eric Vanthillo - april 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Geert De Kockere   

Illustrator
Nelleke Verhoeff

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2018

ISBN
9789462913509

Aantal pagina's
64

Prijs
€11,50