Emiel van de Hazelhoeve

Coverafbeelding van: Emiel van de Hazelhoeve

Trefwoord(en)
vriendschap
Zweden
familie
humor

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Dit boek is een bundeling van ‘Emiel zet alles op z’n kop’ en ‘Emiel laat de poppetjes dansen’.
Emiel van de Hazelhoeve was een ondeugende wildebras, en koppig was hij ook. Hij woonde op de Hazelhoeve in Lönneberga met zijn vader, Anton Svensson, en zijn mama, Alma Svensson, en zijn kleine zusje Ida. Er was ook een knecht die Alfred heette en een melkmeisje Lina. Er ging geen dag voorbij of Emiel had wel een of andere deugnieterij of grapje uitgehaald. Soms werd hij dan voor straf opgesloten in het timmerschuurtje waar hij dan houten poppetjes sneed om zich niet te vervelen…

Voor deze editie van ‘Emiel van de Hazelhoeve’ is de hele tekst herzien, vooral om die dichter bij de oorspronkelijke Zweedse tekst te brengen. In alle vorige Nederlandse edities heette het blonde ondeugende jongetje van de Hazelhoeve: Michiel. Terwijl hij in het Zweeds Emil heet, oftewel Emiel. Het tijdsbeeld van ‘Emiel van de Hazelhoeve’ is ook voor Zweedse kinderen iets van lang geleden. Zo lang geleden, dat Astrid Lindgren sommige gebruiken en gerechten uitlegt in het verhaal. En als extra staat er achterin een verklarende woordenlijst.

Deze prachtige klassieker zorgt voor uren lees- en lachplezier. Astrid Lindgren is echt een auteur met grote klasse: ze slaagt erin om een geweldig origineel verhaal te vertellen waarbij ze de lezer dikwijls rechtstreeks aanspreekt om een en ander te verduidelijken of verder toe te lichten. De verschillende personages van de Hazelhoeve worden levensecht beschreven zodat de lezer zich volledig kan inleven in het verhaal, ook al gebeurde het lang geleden in het zuiden van Zweden! De verschillende apenstreken van Michiel getuigen van een groot gevoel voor fantasie en humor en worden zo levendig beschreven dat je bij wijze van spreken van heel dichtbij getuige bent van zijn capriolen. Toch blijf je veel warmte en sympathie koesteren voor Michiel, want hij is ondanks zijn streken die hij dagelijks uithaalt een alleraardigst kereltje!
De schitterende zwart-wit-illustraties van Philip Hopman geven het verhaal nog extra zwier en elegantie, en zorgen voor hilarische beelden. Het is geweldig om zien hoe de illustrator met een paar rake pentekeningen zoveel gevoel en humor in zijn prenten kan leggen, echt geweldig!

Hilde Umans - april 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Astrid Lindgren   

Illustrator
Philip Hopman   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2014

ISBN
9789021673066

Aantal pagina's
170

Prijs
€12,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Emil i Lonneberga / Nya hyss av Emil i Lonneberga

Vertaler(s)
Rita Törnqvist-Verschuur