Elke dag broerdag

Coverafbeelding van: Elke dag broerdag

Trefwoord(en)
broers
nieuw samengestelde gezinnen
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

In het nieuw samengesteld gezin zijn er vijf kinderen. Telkens twee uit een vorige relatie en Tibbe als jongste uit de nieuwe relatie. Ze komen al heel wat jaren erg goed overeen. Maar nu ziet Noa plots een envelop afkomstig van een advocaat. En zijn moeder doet alsof er niets aan de hand is. De broers weten wat zo’n brief betekent: problemen! Ze maken een plan om er iets aan te doen. Maar dat zal hun onderlinge verstandhouding danig op de proef stellen.

In eerste instantie is het voor de lezer wat moeilijk om uit te maken wie nu een echte broer is en wie een stiefbroer. Gelukkig is er vooraan in het boek een soort stamboom aanwezig die verduidelijkt hoe de vork in de steel steekt. Ook is dan niet helemaal duidelijk hoe oud de jongens zijn, al is dat niet erg belangrijk.
Het boek bevat een echt feelgood verhaal over vijf jongens die bijzonder goed met elkaar overweg kunnen en elkaar niet willen verliezen. Tijdens het uitvoeren van hun plan komen er alsnog een aantal elementen naar voren die de jongens voordien voor elkaar verborgen hielden. Toch lukt het hen om hierdoor hun band nog meer te versterken, al vraagt dat de nodige tranen en overleg.
Het verhaal leest erg vlot en de personages van de jongens worden heel herkenbaar beschreven. Ook hun reacties en gesprekken zijn levensecht.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Noa, in de ik-vorm. De lezer leert de andere kinderen kennen door zijn ogen en wat de gebeurtenissen met hem en zijn andere broers doen.
Naast de evolutie van de jongens doorheen het verhaal, krijgt de lezer ook nog een aantal tips en weetjes over de hun omringende natuur en hoe Noa – scout zijnde – hier tegenaan kijkt.
Een bijzonder geslaagd verhaal over vijf broers die hun zeg willen hebben over bepaalde beslissingen die ouders mogelijk boven hun hoofden zouden kunnen nemen. Al komt de echte waarheid pas tegen het einde naar boven, als alle jongens echt helemaal eerlijk tegenover elkaar zijn.
Een verhaal met een vergelijkbaar thema vindt de lezer ook in ‘Niet thuis’ van Jacques Vriens.

Pol Van Damme - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tineke Honingh   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2020

ISBN
9789000368969

Aantal pagina's
173

Prijs
€13,99