Elektrische vissen

Coverafbeelding van: Elektrische vissen

Trefwoord(en)
verhuizen
heimwee
Oost-Duitsland
gevoelens

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Tegen hun zin verhuizen Emma, haar zusje Aoife en haar grote broer Dara met hun moeder vanuit Ierland naar hun moeders geboorteland Duitsland. Vooral Aoife en Emma kunnen er moeilijk aarden en lijden onder de heimwee naar hun thuisland Ierland. Emma wil terug naar Dublin. Maar hoe pakt ze dat aan? Levin, een jongen uit haar klas die haar vertrouwen wint, wil haar helpen. Het duurt echter lang vooraleer hij met een plan komt. Maar Emma wil doorzetten, toch?

Dit verhaal wordt verteld door Emma in een erg verhalende vorm. Emma beschrijft wat ze ziet, wat ze meemaakt, hoe ze zich voelt. Ook haar herinneringen aan haar geboorteland en haar grootouders waarover ze dikwijls bedenkt –fantaseert – hoe die zich gedragen zo ver weg. Ze beschrijft haar moeder zoals zij haar ziet, ze beschrijft Levin en zijn gezin hoe zij die ervaart. Ze gebruikt dikwijls beeldtaal in haar beschrijvingen. Ze beschrijft en beschrijft en beschrijft. Er staan bijna geen dialogen in het verhaal. Daardoor krijgt het verhaal een erg aparte sfeer. Een sfeer die vrij zwaarmoedig overkomt bij de lezer. De omgeving die door Emma wordt beschreven is weinig vrolijk of opbeurend. De oude Oost-Duitse manier van leven hangt nog steeds rond het dorpje. Een dorpje zo klein dat het niet terug te vinden is in een atlas.
Zowel thuis als op de school waar ze naartoe gaat, houdt Emma zich bewust afzijdig. Want ze wil zo snel mogelijk weg. Ze heeft het dan ook over ‘de grootvader’ of ‘de grootouders’ alsof ze niet haar grootouders zijn. Ergens halverwege komt daar wel verandering in en worden ze ‘mijn grootouders’. Buiten haar familie en Levin – de enige waarmee ze iets meer contact heeft – komen er weinig andere personages voor in het verhaal.
Het is onduidelijk hoe oud Emma is. Haar zusje is acht en haar broer zestien. Zij zit daar ergens tussenin, maar de lezer weet niet of ze tien, twaalf of veertien is.
Een spanningsboog is zo goed als niet aanwezig. Enkel haar plan om terug naar Ierland te gaan, houdt de lezer enigszins bezig. Maar of dat voldoende is om de lezer tot het einde te boeien is nog de vraag. Door de aparte verhaalstijl vraagt het boek  ook heel wat leesbereidheid van de lezer. Hij/zij wordt er ook niet vrolijker van.
Het boek werd bekroond met de Katholischer Kinder- und Jugendbuchpreis 2020 en genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2020.

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Susan Kreller

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044840254

Aantal pagina's
177

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Elektrische Fische

Vertaler(s)
Joëlle Feijen