Eindspel

Coverafbeelding van: Eindspel

Trefwoord(en)
toekomst
maatschappij
vriendschap
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

2084. Jasper is zestien en wordt opgeroepen om naar ‘de Fabriek’ te gaan. Na een eerste frustratie lijkt de Fabriek bijzonder goed mee te vallen. Jasper geniet van wat hij er meemaakt. Maar dan blijken sommige praktijken van de Fabriek immoreel. Samen met enkele vrienden komt hij in opstand. Toch vinden anderen hun actie overdreven en doen gewoon voort. Jasper en zijn vrienden overleggen hoe het verder moet met hun actie.

Het verhaal heeft een erg duidelijke boodschap voor hedendaagse jongeren. Velen zijn verhangen aan hun smartphone, tablet of computer. Het verhaal wil duidelijk maken dat er andere/betere manieren zijn om met elkaar te communiceren. Die boodschap is wel heel erg dik in de verf gezet. Daarnaast wil het verhaal nog een andere boodschap meegeven. Namelijk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat hij/zij in de toekomst met zijn/haar/hun leven willen doen. De tekst op de achterflap verklaart al heel wat over het doel van het boek.
Het verhaal wordt voor het grootste deel door de auteur verteld vanuit het standpunt van Jasper. Die wordt als een nogal opvliegende jongen beschreven die ook regelmatig krachtwoorden nodig heeft. Naar het einde toe verplaatst het vertelstandpunt soms naar Linde, een meisje waarop Jasper verliefd is geworden. Bij sommige elementen van het verhaal fronst de aandachtige lezer wel de wenkbrauwen. Zeker als Jasper in de Fabriek zijn tante ontmoet en die hij in eerste instantie vervloekt omdat zij hem niets uitlegt. (Pas op het einde snapt de lezer waarom dat is). Ook het nut van het ‘werk’ dat ze in de Fabriek dienen te doen, komt weinig geloofwaardig over. Eveneens vreemd is waarom er over de Fabriek niets mag verteld worden in de buitenwereld. Blijkbaar heeft iedereen een tijd in de Fabriek doorgebracht en toch wil niemand er iets over kwijt.
Kort verhaal over een eerder mistroostige toekomstmaatschappij, met een wat te rooskleurig happy end.

Winnaar van de Leesjury 2021-2022 in groep 5 (12-14 jaar).

Pol Van Damme - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Evy Danckers   

Illustrator
Tamara Lodewijckx

Uitgeverij
C. de Vries-Brouwers   


Jaartal
2021

ISBN
9789059274259

Aantal pagina's
143

Prijs
€17,50