Eilandheimwee

Coverafbeelding van: Eilandheimwee

Trefwoord(en)
eiland
gevoelens
gezin
school

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Raven woont al zijn hele leven op een klein eiland waarop enkel nog zijn opa en zijn tante wonen. Op een dag moet hij naar het vasteland naar school. Raven vindt het maar vreemd met al die andere kinderen die weinig van hem moeten hebben. Gelukkig begrijpt zijn juf hem wel. Zij brengt een mysterieuze schelp mee en vertelt de kinderen een bijzonder verhaal.

Het boek werd in 1993 bekroond met een Zilveren Griffel en is ondertussen aan zijn vijfde herdruk toe. Daardoor heeft het al zeker zijn waarde bewezen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Raven. De lezer bekijkt de omgeving van Raven door zijn ogen; wat hij denkt en voelt, wat hij zegt en doet. Het verhaal is uiteraard niet mee met de huidige mogelijkheden van internet en sociale media. Toch kan het verhaal bekoren door zijn enigszins tijdloos gebeuren.
Een buitenbeentje – Raven – die zich weinig begrepen voelt en zich onwennig voelt in een voor hem ongekende omgeving. Waarbij iemand – zijn juf – doorheen een ander element de anderen rondom Raven duidelijk maakt wat er speelt en hen het probleem doet inzien. Ook de geïsoleerde omgeving waarin Raven is opgegroeid, met zijn tante die ‘anders’ is, wordt herkenbaar beschreven.
Een klein verhaal in een kort bestek – slechts 71 pagina’s op een ruime bladspiegel – dat de jonge lezer kan beroeren door zijn echtheid.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - juni 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Selma Noort   

Illustrator
Selma Noort   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025877170

Aantal pagina's
71

Prijs
€13,99