EHBO ouders uit elkaar

aanrader Coverafbeelding van: EHBO ouders uit elkaar

Trefwoord(en)
echtscheiding
opgroeien
kinderrechten
helpen
steun

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Marijke Umans kennen we als auteur van vele boeken met een wervelende fantasie en een flinke portie humor die vlot lezen en waarin blijkt dat zij zich met gemak kan inleven in het leven en voelen van kinderen en jongeren. Die eigenschap maakt haar – als auteur en als ervaringsdeskundige als gescheiden vrouw met 2 opgroeiende kinderen – de ideale persoon om hen op weg te helpen als de ouders besluiten om te scheiden.
Zij veroordeelt nooit, maar schrijft altijd met een eerlijke en vlotte pen over emoties en gebeurtenissen en spijst dit alles met herkenbare getuigenissen.
Basis van het boek is dat kinderen rechten hebben. Rechten die soms vergeten of opzij geschoven worden. Maar zij zet die rechten centraal en geeft hen een warme en onderbouwde steun waar het nodig is. Herkenning en zich begrepen voelen worden zo belangrijke eigenschappen voor het jonge doelpubliek dat zich thuis zal voelen in deze dikke turf.
Het eerste deel is een alfabetische woordenlijst waarin woorden of situaties kort worden verklaard en aangevuld met al even korte getuigenissen: van Aanpassen, Aanvaarden, Aardig zijn voor jezelf, Actief luisteren, … over Irritatie, Isolement, Jaloezie, Jarig, Jeugdbeweging, … en Nieuwe realiteit, Non-verbale communicatie, Normen en waarden, … tot Zorgzaam, Zwaarmoedig, Zwart maken en Zwart-witdenken. Een goeie 220 pagina’s lang kan je grasduinen doorheen deze woorden. Je leest wat je aantrekt en slaat over wat je niet herkent of nodig hebt nu. Deze keuze zal elke keer anders zijn. En zo krijgt de jonge lezer steeds instant hulp en inzicht in zijn situatie.
Na dit grootste deel volgt nog een tweede deel met meer achtergrondinformatie over kinderrechten, hulpverlening, concrete tips om zelf aan de slag te gaan en nuttige adressen waar je terecht kan.
Het geheel werd mooi opgelicht door Jorinde Mahieu met kleine, bescheiden illustraties in kleur. Deze associëren vrij op de woorden en teksten en geven er zo een fantasierijke toets aan. Zij tekent met fijne pen en schildert met voorzichtige kleuren beelden die soms heel realistisch en to-the-point zijn en andere keren de realiteit overstijgen en beeld geven aan het gevoelsleven. Een mooie mix waarbij beeld en woord elkaar versterken en aanvullen. Martijn Dentant en Armée de Verre van Bookdesign goten alles in de juiste vorm, waardoor het geheel aantrekkelijk werd en ideaal als boek dat je niet in een keer uitleest, maar dat je liefst in de buurt laat rondslingeren en vele keren openslaat. Het formaat dat fijn in de hand ligt, de dikte die respect afdwingt, de tekst in 2 kolommen, de getuigenissen in het lichtblauw, datzelfde heldere blauw dat terugkeert op de cover en op de rug, enzovoort. Zij lieten niets aan het toeval over en zorgden zo mee voor een klepper van formaat die gezien en gelezen mag – sorry moét – worden.
Een rijke en fraaie bundel vol dankbare en nodige hulp in tijden van twijfel, angst, vragen, … Een niet te missen aanrader voor kinderen en jongeren en hun ouders (die al dan niet scheiden of gescheiden zijn) maar ook voor hulpverleners, leerkrachten, opvoeders, en meer.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Marijke Umans   

Illustrator
Jorinde Mahieu   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462917491

Aantal pagina's
287

Prijs
€24,95