Eeuwig

Coverafbeelding van: Eeuwig

Trefwoord(en)
WO II
proeven
collaboratie
dorp
gemeenschap

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In 1965 keert Joachim terug naar zijn geboortedorp. Als enig overgebleven familielid erft hij het huis van zijn oom. De terugkeer roept allerhande herinneringen op. Vooral over het weeshuis net buiten het dorp en de rol die zijn oom, de dorpsdokter, er heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werden in het weeshuis experimenten op kinderen uitgevoerd. Leen, de plaatselijke dierenarts, neemt contact met hem op en onthult een vreselijk complot.

In dit verhaal keert de lezer terug naar een landelijk dorp waar iedereen elkaar kent. Maar ook waar achterdocht heerst en niemand iets kan doen dat niet door anderen wordt opgemerkt. Het is een dorp waar de tijd is blijven stilstaan en waar ook de schaduw van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig blijft.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Joachim, in de ik-vorm, en door de auteur vanuit het standpunt van Leen. In flash-backs krijgt de lezer ook een beeld van de gebeurtenissen uit de oorlog, gezien door de ogen van de oom van Joachim. Door telkens van vertelstandpunt te veranderen, komt de lezer stapje voor stapje te weten hoe de vork in de steel zit. Door die kleine stapjes blijft de lezer ook geboeid. De auteur weet ook heel goed de landelijke, tijdloze sfeer van een gesloten dorpje weer te geven. Enkele belangrijke mensen uit het dorp hebben de touwtjes in handen en laten geen pottenkijkers toe. Problemen worden onderling opgelost, zonder tussenkomst van politie of gerecht.
De gebeurtenissen in 1965 overspannen slechts enkele dagen. De hoofdstukjes uit de oorlog zijn er tussen geweven. Een aandachtige lezer krijgt zijn vermoeden in het slot bevestigd. Maar het einde blijft open.
Een intrigerend verhaal dat blijft boeien. Zeker de moeite waard!

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Guido Eekhaut

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044839821

Aantal pagina's
268

Prijs
€16,95