Eenzaam in de oorlog

aanrader Coverafbeelding van: Eenzaam in de oorlog

Trefwoord(en)
WO II
onderduiken
dreiging
angsten

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Amsterdam 1944. Eddy, een Joodse jongen, is nergens meer veilig, wat zijn ouders ook bedenken. Met zijn moeder wordt hij opgepakt, naar een kamp gestuurd, toch terug vrij gelaten door tussenkomst van zijn vader (die een gehaat baantje heeft aangenomen om hen uit de handen van de Duitsers te houden), in een ziekenhuis verstopt, tot het echt niet meer lukt. Eddy wordt afgezet bij een vreemde vrouw, zonder één woord uitleg van zijn ouders. Hij wordt een onderduiker. Geen moment is hij veilig en hij verhuist van adres naar adres. Door zijn zwakke gezondheid en zijn gehoest vormt hij ook een gevaar voor anderen. Lukt het hem om uit de handen van de Duitsers te blijven?

Net als ‘Wie niet weg is wordt gezien’ van Ida Vos en ‘Het kindertransport’ van Fedor de Beer is dit een verhaal geschreven in opdracht van een herinneringscentrum of  gebaseerd op de herinneringen van iemand die het in de Tweede Wereldoorlog allemaal heeft meegemaakt.
Ook in dit verhaal zijn de onzinnige regels waaraan Joden zich dienden te houden verwerkt tot verbijstering van de lezer. Nadat Eddy is ondergedoken wordt vooral de angst en de onzekerheid bijzonder goed weergegeven. Maar ook het heldhaftige werk van de mensen die onderduikers onderdak gaven of hen van de ene verstopplek naar de andere brachten. Eddy’s houvast is een luciferdoosje met daarin twee postzegels waarvan de ene het Kwade voorstelt en de andere het Goede. Hij stelt zich telkens de vraag wie van de twee nu de overhand heeft en wie uiteindelijk zal winnen. Dit kleinood geeft hem de kracht om door te zetten en vol te houden, hoe moeilijk het ook wordt. Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van de jonge Eddy. De lezer ervaart op die manier heel goed hoe een kind denkt en reageert op gebeurtenissen die hij niet kan inschatten en hem telkens weer overkomen.
Een bijzonder sterk verhaal dat de lezer een beklemmend beeld geeft hoe onderduikers zich gevoeld moeten hebben.
Een aanrader!

Pol Van Damme - april 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Letterie   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2015

ISBN
9789025867607

Aantal pagina's
180

Prijs
€14,99