Eenbeen

aanrader Coverafbeelding van: Eenbeen

Trefwoord(en)
toekomst
klimaatverandering
landbouw
verliefd
mishandeling

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Het is 2136. Roosmarijn, Thomas en hun ouders wonen op een boerderij op het platteland. Hun land is in oorlog maar daar merken ze weinig van. Tot ze van het leger een brief krijgen waarin staat dat ze een invalide soldaat moeten opvangen. Even later komt Memet aan, een zure man die alleen geïnteresseerd is in sterke drank. De buren krijgen ook een soldaat, de 19-jarige Sam die een been verloren heeft. Hij laat zich Eenbeen noemen en Roosmarijn, 13 jaar, is op slag verliefd. Vanaf dat moment bezoekt ze regelmatig de buren. Samen met Sam helpt ze de buurkinderen met hun huiswerk. Sam komt ook op bezoek bij Roosmarijns familie en stelt vragen over hun levenswijze. Omdat de hele samenleving opgedeeld is in mensen met plussen en minnen, naargelang hun klimaatvriendelijke levensstijl, is het raar dat Roosmarijns familie heel erg min is maar toch zo luxueus te eten heeft. Roosmarijns vader kan dat verklaren door maatregelen die genomen zijn om de landbouw te ondersteunen, maar Roosmarijn beseft plots dat ze het wel heel erg goed heeft thuis, in haar min-gezin. Wanneer Eenbeen vertelt over het leven in de stad, wil Roosmarijns moeder haar kinderen en Sam een keer meenemen naar het theater. Maar die uitstap verandert het leven van de hele familie.

Dit verhaal kent vele lagen. Alles speelt zich af in een mogelijke toekomst, waarbij de regering heel wat maatregelen heeft genomen om te kunnen omgaan met de klimaatveranderingen. In officieel ogende documenten die af en toe aan het verhaal toegevoegd zijn, vind je de genomen maatregelen, of afspraken, of nieuwe regels. Zo zijn er heel wat voordelen voor de landbouwers, want zij moeten ervoor zorgen dat de bevolking eten blijft hebben. Roosmarijn groeit dan ook op in een familie waar het haar aan weinig ontbreekt. Haar vader is een gepassioneerde landbouwer en ook haar moeder is enthousiast, ook al kijkt ze soms verlangend naar de stad en het uitgaansleven daar. Dat dagelijkse, rustige leventje wordt verstoord door de brief van het leger, wanneer ze een soldaat moeten opvangen.
Die soldaat, en dan vooral de soldaat van de buren, gooit Roosmarijns leven overhoop. Plots ontdekt ze gevoelens die ze nooit eerder had. Ze wil bij Eenbeen zijn, hem door en door leren kennen en denkt na over zoenen en aanrakingen. Maar Eenbeen houdt haar op een afstandje, wat hem nog aantrekkelijker maakt. Het gevoelsleven van Roosmarijn vormt dan ook een belangrijke rode draad doorheen het verhaal. Ze is dan ook het hoofdpersonage, vanuit haar ogen observeer je alles en beleef je alles mee. Ze ontdekt dingen die ze liever niet wist en wordt op korte tijd volwassener.
Daarnaast is er ook nog het verhaal van de buren, waar het leven heel wat minder rooskleurig verloopt. De buurman is aan de drank en terroriseert zijn vrouw en kinderen. Eenbeen wil hier tegenin gaan, hij wil die kinderen iets positiefs meegeven. Maar het is een moeilijke opdracht, te meer omdat het hele dorp weet wat er aan de hand is maar niemand ooit iets ondernomen heeft om het te veranderen.
Eenbeen zelf is een apart personage. Hij gooit het dagelijks leven op de boerderij overhoop, en ook bij de buren. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad en heeft zijn bedenkingen bij de regels van de regering. Maar hij heeft ook nog persoonlijke geheimen die hij niet zomaar wil prijsgeven.
Al deze elementen zorgen voor een aangrijpend verhaal waarin de spanning langzaam maar zeker opbouwt naar een onverwachte ontlading. Het einde van het verhaal voelt als een mokerslag die nog lang blijft nazinderen.
‘Eenbeen’ is een fascinerend en aangrijpend verhaal dat zich in de toekomst afspeelt maar van alle tijden is. Een aanrader!

Mik Ghys - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Thijs Goverde   

Illustrator
Jade van der Zalm
Anne Rombouts   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2024

ISBN
9789021684871

Aantal pagina's
295

Prijs
€17,99