Een zwaluw in de winter

Coverafbeelding van: Een zwaluw in de winter

Trefwoord(en)
Kerstmis
eenzaam
sprookjes

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Een Franse chauffeur is op een koude winteravond met een lichte vrachtwagen onderweg van Italië naar Engeland. Ondertussen vliegt een zwaluw op hetzelfde moment, tegen zijn natuur in, van het zuiden naar het noorden. Wat hem drijft, weet hij niet, maar hij moet het doen. En er is nog iemand die naar het noorden reist, een onzekere toekomst tegemoet, op zoek naar een betere toekomst.

In dit dunne, bijna vierkante boekje vertelt de auteur een opmerkelijk sprookje. Want in het korte bestek van de vierenvijftig pagina’s waarop de tekst in een ruime bladspiegel is weergegeven en met daarin nog eens eenentwintig volledige pagina’s kleurrijke illustraties, beschrijft de auteur het eenzame leven van de chauffeur afwisselend met de bijzondere tocht van de zwaluw. Het leven van de chauffeur, de onbekende en de zwaluw zullen in het slot samenkomen en duidelijk maken hoe de vork in de steel zit.
Doorheen het verhaal, dat door de auteur afwisselend wordt verteld vanuit het standpunt van de chauffeur en de zwaluw, komt de eenzaamheid van de chauffeur duidelijk naar voren. Het is even nadenken wat de zwaluw bezielt om in de winter naar het koude noorden te vliegen. Dat wordt pas op het einde duidelijk. Jammer dat het sprookje niet voor iedereen goed afloopt. Het einde blijft  open, al is de boodschap van Kerstmis wel vervuld.
Een boekje dat voor jongere lezers toch enige toelichting behoeft.

Pol Van Damme - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Timothée de Fombelle

Illustrator
Thomas Campi   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045124834

Aantal pagina's
54

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Quelqu’un m’attend derrière la neige

Vertaler(s)
Eef Gratama