Een zondag met Caillebotte

Coverafbeelding van: Een zondag met Caillebotte

Trefwoord(en)
kunst
schilderen
musea

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Het Gemeentemuseum van Den Haag geeft vaak kunstprentenboeken uit naar aanleiding van (tijdelijke) tentoonstellingen en doet daarbij beroep op gerenommeerde schrijvers en illustratoren. Wat we alleen maar kunnen toejuichen!
Voor dit prentenboek lieten de makers zich inspireren door de impressionistische schilderijen van de Franse kunstenaar Gustave Caillebotte (1848-1894).
Hoe hij Camille portretteerde, de zoon van zijn tuinman, sluit perfect aan bij de tekenstijl van Godon. Het was dus een goede keuze om haar te engageren als illustrator. Haar ingehouden, haast meditatieve stijl toont ons een wereld waarin elk detail belangrijk is. De introspectieve uitdrukkingen van haar figuren zuigen onze aandacht op. De rustige kleuren geven de sfeer weer van vergane glorie, van rust en weemoed. Toon Tellegen sluit hier perfect bij aan met zijn sobere woorden. Zijn licht afstandelijke stijl beschrijft handelingen en gebeurtenissen waarin ook elk detail telt.
Elk stukje is een aanzet tot een verhaal. Maar geen enkel verhaal wordt verteld. Dat doe je als lezer/kijker zelf in je hoofd.
Je maakt kennis met de negenjarige Camille als centrale figuur en rondom hem met meneer Caillebotte, de vader van Camille, Chloë het nichtje van meneer Caillebotte, mevrouw Caillebotte en de broer van meneer Caillebotte die fotograaf is. Alles gebeurt op een zondag, waarop de figuren vrij zijn en niet moeten werken. Camille speelt en roeit, zijn vader zwemt, meneer Caillebotte schildert of gaat naar Parijs voor iets belangrijks, het nichtje wil niet spelen en de broer verveelt zich want hij wil foto’s maken in de tuin maar het regent. De verschillende gebeurtenissen zweven voorbij je verbeelding als waren het flarden van een gezapige zondag.

Eric Vanthillo - mei 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2013

ISBN
9789025861339

Aantal pagina's
30

Prijs
€13,95