Een zomerse zondag

aanrader Coverafbeelding van: Een zomerse zondag

Trefwoord(en)
beeldende kunst
schilderijen
leven
musea
feesten
zon

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het Kunstmuseum Den Haag heeft een toe te juichen traditie om kunstprentenboeken te publiceren bij tentoonstellingen in samenwerking met uitgeverij Leopold.
Deze keer engageerden zij Gerda Dendooven bij de tentoonstelling ‘Vlaams expressionisme – Heerlijke herinneringen’ die loopt/liep van 25 maart 2023  tot 20 augustus 2023.
Een betere keuze hadden zij niet kunnen maken, want Dendooven heeft altijd al iets gehad met de Vlaamse expressionisten. Haar groteske personages met weelderige vormen en verstilde expressies zijn haast altijd archetypische figuren ‘uit de Vlaamse klei’ geboren. Haar taferelen zijn vaak uit het alledaagse leven gegrepen, maar overstijgen tegelijkertijd deze realiteit.
Hier in deze publicatie viert ze het leven, zoals de schilders uit die tijd deden, met heldere kleuren en zonnige taferelen op een luie zondag. Waar het volk is, zal gefeest worden. Met drank en vertier en veel plezier.
Als verhaal heeft ze zich laten inspireren door ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ van Paul Van Ostaijen, naar het gelijkaardige schilderij van Floris Jespers. Zij neemt het idee heel vrij en schrijft een verhaal op rijm waarin het leven aan je voorbij rolt in al zijn volheid. Met ook een Boem! Paukenslag en een spektakel dat gaat beginnen. Vele verwijzingen naar Van Ostaijen die het geheel een fijne gelaagdheid geven.

De tekst op rijm leest vlot en beschrijft op een licht afstandelijke wijze al wat er zich afspeelt in het dorp. Maar tussen de regels door lees – of beter voel – je zoveel meer. Stof genoeg voor verdere gesprekken.
De prenten zijn pareltjes waarvan je er een aantal zou willen inkaderen en ophangen. Knap hoe Dendooven zich in haar bekende stijl laat inspireren door de schilderijen op de tentoonstelling. De mix van geschilderde partijen en collages, van hoekige vormen en opvallende uitvergrotingen, van verstilde belevenissen en beweeglijke figuren, dat alles getuigt van bijzonder meesterschap.
Dit feest van een prentenboek is een stevige meerwaarde als je met je kinderen de tentoonstelling bezocht, maar even goed een heerlijk boek vol leven los daarvan.
Het samengaan van tekst en tekeningen klopt als een bus en is het resultaat van een stevige portie gewaagde eigenzinnigheid die Dendooven siert. Een aanrader pur sang!

Eric Vanthillo - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Gerda Dendooven

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Leopold   
Gemeentemuseum Den Haag


Jaartal
2023

ISBN
9789025884857

Aantal pagina's
30

Prijs
€16,99