Een wonderprachtig dier

aanrader Coverafbeelding van: Een wonderprachtig dier

Trefwoord(en)
dieren
gedichten
poëzie
illustraties

Genre
poëzie

Vanaf
8 jaar

In 2019 werd Ik wou dat ik een vogel was uitgegeven. Een geheel van 366 gedichten met een link naar de natuur en vogels, geschreven door de grootste dichters van Nederland en vergezeld van 180 illustraties. Het boek werd meteen opgepikt en kreeg de Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Een jaar later maakte Britta Teckentrup opnieuw prachtige illustraties in het boek Tiger, Tiger, Burning Bright! An Animal Poem for Every Day of the Year. En opnieuw voelden Marlous van Mourik en Margot Diederix dat ze hier iets mee moesten doen. Maar hoe vertaal je een Engelstalig boek vol gedichten? Het juiste antwoord: niet. Je gaat op zoek naar de crème de la crème van Nederlandstalige dichters.
Net als in Ik wou dat ik een vogel was hadden ze enkele criteria voor het selecteren van gedichten. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen gedichten voor volwassenen en voor kinderen. De moeilijkheidsgraad mag dus verschillen al moeten kinderen wel uit elk gedicht iets kunnen halen. Ook was het belangrijk dat de gedichten bij de illustraties pasten. Die waren namelijk de basis van het boek en ook het enige dat ze konden en wilden overnemen uit de Engelstalige versie. Maar Een wonderprachtig dier verschilt ook van Ik wou dat ik een vogel. Niet alleen omwille van het opentrekken van het thema maar ook de hoeveelheid nieuw werk dat erin te vinden is. En misschien wel het allerleukste: een aantal gedichten is geschreven door deelnemers van de gedichtenwedstrijd die speciaal voor dit boek gehouden werd. Onbekende dichters dus, maar volgens van Mourik wel stuk voor stuk namen om in de gaten te houden.
Ook ditmaal is het resultaat een boek om in te verdwalen. Laat je onderdompelen in de schoonheid van de taal, de illustraties en de natuur. Lees elke dag één gedicht, blader meteen door naar je verjaardag of lees er 10 in een ruk. Wat je ook doet: geniet van deze aanrader!

Mathilde Lemm - januari 2022

Zoek op bib.be

Illustrator
Britta Teckentrup   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2021

ISBN
9789021682525

Aantal pagina's
331

Prijs
€39,99