Een wereldreis door de kunst

Coverafbeelding van: Een wereldreis door de kunst

Trefwoord(en)
kunst

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

Er is een ‘opstappunt’ waar de reis door de kunst begint. Dan volgen drie grote onderverdelingen: Prehistorie & Oudheid – Middeleeuwen & Vroegmoderne tijd – Moderne tijd & heden. Elk deel begint met een wereldkaart waarop een aantal punten zijn aangeduid waarover uitleg zal volgen. Elk onderwerp krijgt een inleidende illustratie over een dubbele pagina, met een begeleidende tekst. De dubbele pagina die dan volgt bevat een aantal afbeeldingen van kunstwerken uit die periode. De begeleidende tekst loopt daar verder maar elk kunstwerk krijgt nog een apart tekstblok met informatie. Een aantal onderwerpen krijgen ook nog een gekleurde bol waarin een gegeven wordt verduidelijkt. Achteraan kan de lezer zijn ‘reis vervolgen’. Daarvoor krijgt hij een aantal tips. Een woordenlijst, een register en een fotoverantwoording sluiten het boek af.

Het boek doet wat de titel belooft. De lezer krijgt een wereldreis doorheen de kunst doorheen de tijd. Uiteraard kunnen niet alle kunststromingen en alle kunstenaars aan bod komen, maar een aantal relevante periodes en kunstenaars worden aangehaald. Daarbij wordt naar alle culturen gekeken, verspreid over alle continenten, op Antarctica na. De grote inleidende illustratie over elke periode is vrij eenvoudig. Het is vooral de tekst die uitleg geeft over die bepaalde kunstperiode. De foto’s van de kunstwerken op de twee volgende pagina’s geven een idee over die besproken kunstperiode. Waar men ook aandacht aan schenkt, is het feit dat politiek, religie en kunst elkaar beïnvloedden. Iets wat niet in elk kunstboek wordt onderstreept.
Mooi verzorgde uitgave op mat wit papier met eenvoudige illustraties en veel afbeeldingen. Het geeft de jonge lezer/kijker een beeld van de evolutie van de kunst doorheen de tijd. Maar ook de relatie met de politiek en de religie in die periode.
De moeite om te ontdekken en kunst te leren bekijken en waarderen.

Pol Van Damme - mei 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Aaron Rosen

Illustrator
Lucy Dalzell

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047710066

Aantal pagina's
143

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Journey through Art

Vertaler(s)
Lydia Meeder