Een wereld van verhalen

aanrader Coverafbeelding van: Een wereld van verhalen

Trefwoord(en)
boeken
verbeelding
reizen
filosoferen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Oliver Jeffers weet ons telkens te verbazen met gelaagde verhalen met een sterke filosofische insteek die helder, herkenbaar en licht humoristisch zijn. Zijn fantasie is telkens eindeloos en zijn ideeën groots en tegelijkertijd klein in de zin van kwetsbaar en poëtisch.
Zo ook met dit prachtige prentenboek.
Het hoofdpersonage is een meisje, een boekenkind. Zij komt uit een wereld van verhalen en reist rond op de golven van haar fantasie. Zij zeilt door een zee van woorden en vraagt aan een jongetje om met haar mee te gaan. Samen beklimmen ze bergen van verbeelding, verliezen ze zichzelf in bossen met sprookjes, slapen ze in wolken vol liedjes, en nog veel meer. Hun wereld is gemaakt van verhalen en in hun huis worden dingen verzonnen. Iedereen is er welkom, want fantasie kost niets.

Jeffers weet hier in 38 luchtige pagina’s vol originele prenten de kern van verhalen en boeken te vatten. Zoals hij ook aangeeft op de openingspagina met het citaat van de Amerikaanse dichter en politiek activist Muriel Rukeyser: “Het universum is opgebouwd uit verhalen, niet uit atomen”.
De luchtige prenten met rustige kleuren zijn juweeltjes! Het begint met een leeg, sepiakleurig vel papier, een pen en een inktpot. Op de volgende pagina is dat vel het zeil van de boot en is de reis vol fantasierijke avonturen begonnen. Jeffers tekent ingetogen figuren op achtergronden vol woorden groot en klein uit gekende verhalen. De zee en de baren zitten vol van die woorden en letters. De weg is bezaaid met woorden. Bergen zijn enkel woorden die klimmen naar hoge toppen. De bomen in het bos zijn boeken en hun takken zijn zinnen uit sprookjes. Als smaakmaker zijn de schutbladeren zowel voor- als achteraan volledig gevuld met titels uit de jeugdliteratuurgeschiedenis en hun auteurs. Een sterke en originele visualisatie van dit originele opzet en een mooie ode aan de literatuur op zich. Sam Winston nam dit grafische deel voor zijn rekening en zorgde zo voor een samenwerking die hoge toppen scoort.
Ook mooi hoe Kris Di Giacomo de tekst doorheen de illustraties geschreven en afgedrukt heeft met zwart potlood met speelse letters.
Die tekst is sober, poëtisch en uitgebalanceerd tot het absolute minimum.
Een sterk werk dat elke boeken- en verhalenliefhebber, groot en klein, zal koesteren. Een werk dat stof biedt tot nadenken en praten. Een werk waarin je je als lezer/kijker graag verliest. Daarom en om nog meer redenen een sterke aanrader!

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Oliver Jeffers   

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2016

ISBN
9789089672209

Aantal pagina's
38

Prijs
€14,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Child of Books

Vertaler(s)
Berd Ruttenberg