Een vriendje voor altijd

Coverafbeelding van: Een vriendje voor altijd

Trefwoord(en)
fantasievriendjes
vriendschap
eenzaam
spelen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Mattie is een verzonnen vriendje. Licht als een veertje zweeft hij door de lucht tot een eenzaam iemand op aarde een vriendje wenst. Hij doet altijd zijn uiterste best om zijn eenzame vriend te dienen, hoewel die meestal na een tijd wel een echte vriend vindt in het leven. Dan verdwijnt Mattie langzaam, wordt hij weer onzichtbaar en wordt hij de lucht ingeblazen als een pluisje. Waar hij geduldig wacht op een nieuw eenzaam kind. Zo vergaat het hem telkens weer. Tot Sam hem tevoorschijn wenst. Sam lijkt hem het ideale droomvriendje. Zij hebben het bij elkaar ontzettend naar hun zin. Zou deze vriendschap blijven duren? Mattie hoopt van wel. Maar als Sam een meisje ontmoet, dreigt het einde weer in zicht te komen. Mattie begint weer te vervagen. Tot Sammie, het meisje, iemand aan hen voorstelt…

Dit boek is een ware ode aan de vriendschap! Met heel veel fantasie en originaliteit vertellen de makers een warm verhaal over de waarde ervan, al is die verzonnen of niet.
De gehele uitgave is uiterst verzorgd. Met gouddruk op de kaft, luchtige prenten en de tekst her en der verspreid over de pagina’s streelt het geheel je oog en hart.
Jeffers weet als geen ander om met weinige en speelse lijnen figuren neer te zetten met een duidelijke expressie die je aanspreken op je eigen emoties. Mooi hoe hij (zuinig) met kleur speelt en hoe hij de droomvriendjes afbeeldt als rasters die kunnen vervagen. Dit in contrast met de reële personages.
De tekst van Colfer had snediger gekund, maar hij neemt je wel mee op sleeptouw. Meinderts zet hem naar zijn hand en schrijft volzinnen die zich vlot laten voorlezen.
Dit is het soort prentenboek dat je verrast met zijn originele insteek en dat stof tot nadenken biedt.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2017.

Eric Vanthillo - oktober 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Eoin Colfer   

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2016

ISBN
9789026141010

Aantal pagina's
48

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Imaginary Fred

Vertaler(s)
Koos Meinderts