Een vriend, wat is dat?

aanrader Coverafbeelding van: Een vriend, wat is dat?

Trefwoord(en)
vriendschap
dieren
verhalenbundel
korte verhalen

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Een vriend, wat is dat? is de opvolger van Panda en Eekhoorn al kan je beide boeken uiteraard los van elkaar lezen. Waarom je dat zou doen, is ons een raadsel want net als het eerste boek over de twee vrienden is ook dit boek weer een schot in de roos. Opnieuw schreef woordkunstenaar Ed Franck zes korte verhalen over de twee, onwaarschijnlijke maar onafscheidelijke vrienden. Korte verhalen die eenvoudig en tegelijkertijd heel bijzonder zijn. Franck slaagt erin om een verhaal te vertellen met een filosofische boodschap en dat te doen in eenvoudige zinnen die toch mooie woorden bevatten. Je kan de verhaaltjes prima lezen en luchtig opvatten, maar je kan ook in gesprek gaan met je kind over wat heimwee precies is, of hoe zij ‘een vriend’ zouden uitleggen. Voor welke aanpak je kiest, genieten van de verhaaltjes zal je hoe dan ook doen. Als voorbeeld een prachtig stukje tekst:

‘En morgen?’ vraagt Panda. ‘Blijf je dan hier?’ ‘Morgen, en nog zoveel dagen als ik haartjes heb’, antwoordt Eekhoorn. ‘Goed, dat is lang genoeg’, zegt Panda. De rest van de wandeling zwijgen ze. Ze neuriën, allebei.

De tekeningen van meesterillustrator Thé Tjong-Khing wekken de verhalen tot leven. Hier en daar krijgt hij een hele pagina, maar meestal staan zijn tekeningen tussen de tekst. Niet dat dat nodig is om er de aandacht op te vestigen, want daar hebben ze geen hulp bij nodig. Ze zijn eenvoudig, met steeds dezelfde kleuren en hier en daar wat humor. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Eekhoorn wanneer Panda een wilde hond wegjaagt of naar Panda die eerst boos is op Eekhoorn maar een pagina verder in bijna dezelfde tekening hem een likje geeft. Mocht het nu nog altijd niet duidelijk zijn: Een vriend, wat is dat? is net als het eerste boek over Panda en Eekhoorn een juweeltje.

Mathilde Lemm - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Ed Franck

Illustrator
Thé Tjong-Khing   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Reeks
Panda en Eekhoorn

Jaartal
2021

ISBN
9789002272929

Aantal pagina's
51

Prijs
€15,99