Een verrassende verjaardag

Coverafbeelding van: Een verrassende verjaardag

Trefwoord(en)
verhalenbundel
therapie
emoties
gedrag

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Dit boek is een aparte verhalenbundel met een specifiek doel en publiek.
Enerzijds voor ‘opvoedende’ volwassenen met verdiepende vragen en ideeën om kinderen te helpen bij de ontwikkeling van emotionele vaardigheden. En anderzijds als therapeutisch middel bij cognitieve gedragstherapie.
De 10 verhalen worden allemaal bevolkt door dieren met menselijke trekken die in alledaagse situaties verzeild geraken. Herkenbaarheid als middel om cognitief gedragstherapeutische strategieën uit te zetten en toe te passen dus.
Het eerste verhaal draait om het herkennen en erkennen van emoties, een basisvoorwaarde tot het verdere (therapeutische) werk. In dit verhaal leer je alle dieren kennen: Koos het schaap dat vriendelijk en verlegen is, Kobus de kribbige krab, Gregor de enthousiaste grutto, Maggy de vrolijke en lieve mus, en andere dieren.
In het tweede verhaal worden zij opgeschrikt door Boaz, de vriendelijke en stoere bever die zijn burcht met veel lawaai bouwt. In dit verhaal gaat het vooral over gedachten en hoe je ze kan herkennen en kan omzetten.
In het derde verhaal is Tijn, de immer piekerende toekan, jarig. Hij wil een feestje geven maar alle twijfels vergallen alleen al de voorbereidingen.
En zo zetten de makers verder een lijn uit die je helpt om je doel(en) te bereiken. Stap voor stap, verhaal na verhaal. De bijlagen achteraan verdiepen en verduidelijken het therapeutische werk en de inhouden van de verhalen specifiek.
De verhalen worden voortdurend doorspekt met verdiepende vragen, zowel over de inhoud zelf als naar de kinderen toe om zelfreflectie te bewerkstelligen. Ook lees je doorheen de verhalen vele tips en toelichtingen die het therapeutische of opvoedkundige werk ondersteunen en verbreden. Op zich is het jammer dat de verhalen voortdurend onderbroken worden hiermee, omdat dit de verhaalspanning steeds onderuit haalt. Maar dat is een bewuste keuze van de makers, terwijl je als voorlezer/begeleider er met gemak je eigen gang mee kan gaan.
Het geheel is bescheiden verlucht met grijzige illustraties. Dit zijn geen toppers, maar toch fijn dat ze het geheel aan tekst breken.
Een stevig werk waar het doel primeert op het artistieke en de inhoud van de verhalen. Een hele boterham waar je je weg in moet vinden. Maar het is ongetwijfeld een stevige tip voor al wie aan de slag wil gaan met betreffend opvoedingswerk en therapie.

Eric Vanthillo - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Dr. Juliette Liber

Illustrator
Anne Klusman

Uitgeverij
SWP   


Jaartal
2019

ISBN
9789088507427

Aantal pagina's
125

Prijs
€19,90