Een van ons zal omkijken – zijn mooiste gedichten

aanrader Coverafbeelding van: Een van ons zal omkijken – zijn mooiste gedichten

Trefwoord(en)
poëzie

Genre
poëzie

Vanaf
16 jaar

In deze omvangrijke poëziebundel verzamelde Toon Tellegen zelf zijn mooiste gedichten uit zijn hele oeuvre van 1980 tot nu. Daar voegt hij 1 ongepubliceerd gedicht aan toe. Een verrassend en erg kort gedicht dat  stevig binnen komt…
Naar eigen zeggen heeft hij zich de vrijheid genomen om in sommige gedichten kleine veranderingen aan te brengen. Ze kunnen er alleen maar nog beter op worden, denk je dan.
In de inhoudsopgave vooraan vind je de uitgaven terug waaruit de gedichten komen (en ook hun publicatiedata). Achteraan vind je een alfabetisch register met alle titels.
Daartussenin verwonder je jezelf pagina na pagina over zoveel ongeremde schrijfkunst. Hoe meer gedichten je leest, hoe meer je in de wereld wordt opgenomen eigen aan de stijl van Tellegen. Zijn taal is hoogst eenvoudig en hij maakt geen overdreven grammaticale kronkels of verliest zich niet in ingewikkelde ritmes of rijmpatronen, maar hij schept nieuwe werelden die je steeds verbazen. Werelden waarin herkenbare emoties bij je naar binnen sluipen.
Zoals bv in het titelgedicht waarin ‘een van ons zal omkijken’:
Waar zullen wij afscheid nemen?
In de regen.
Zullen wij schuilen?
Nee!” …
Hij creëert beelden en nieuwe waarheden die je doen stilstaan bij je eigen wereld, je denken en je handelen. Over voor jezelf weglopen en verdwijnen door een deur. Over het zetten van een streep onder iets, maar onder wat? Over een grote witte taart in de etalage en hoe er aan te komen. Over de q van quasi die quasi-onopvallend in het gras lag. Over samen gelukkig zijn maar wie is het gelukkigst? Over God in een afgeprijsde, lichtblauwe zomerjurk. En over zoveel meer.
Dit is op zijn zachtst gezegd een hele bundel vol waarin je uren, dagen en langer zal kunnen grasduinen. Waarin je woorden proeft en stiltes daartussenin invult met eigen gedachten en hersenspinsels.
Een overzicht van bijna 40 jaar kunstig schrijverschap dat wij graag aan iedereen, jong en oud, aanraden.

Eric Vanthillo - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789021416878

Aantal pagina's
312

Prijs
€15,00