Een soort vonk

aanrader Coverafbeelding van: Een soort vonk

Trefwoord(en)
autisme
school
pesten
anders zijn
heksenvervolging

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De elfjarige Addie is autistisch en ondervindt daar veel last mee op school. Mede door de stugge houding van haar juf. Als ze tijdens een project ontdekt dat er vroeger in haar dorp heksen werden vervolgd en gedood, wil ze daarvoor door de gemeente een monument laten oprichten. Maar die is weinig geïnteresseerd. Addie voelt zich verwant met deze vrouwen uit het verleden. Haar ‘anders zijn’ schrikt mensen af, ze wordt raar aangekeken en beoordeeld door anderen.

De auteur heeft met dit verhaal de aandacht willen vestigen op de problemen die mensen met autisme ondervinden in de ‘normale’ wereld. Op een erg herkenbare en inleefbare manier verduidelijkt ze hoe mensen met autisme de wereld om hen heen ervaren en wat ze doen om dit naar de buitenwereld toe te minimaliseren of te ‘verbergen’. Zodat die buitenwereld hen zou aanvaarden. De vergelijking met de ‘heksen’ uit het verleden is daarom bijzonder goed gekozen en erg goed verwerkt in het verhaal. De stugge juf die Addie niet aanvaardt, laat staan aanvoelt, maakt het schoolleven van Addie nog erger. Medeleerlingen voelen zich daar zelfs door gesterkt om Addie te pesten en zelfs te vernederen. Addie’s oudere zus is ook autistisch en bij haar kan Addie helemaal zichzelf zijn. Omdat haar zus weet hoe zij zich voelt en wat ze ervaart.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Addie, in de ik-vorm. De lezer ervaart daardoor heel erg goed hoe Addie de wereld om haar heen ervaart, hoe ze die aanvoelt en hoe zij daar op reageert. De gebeurtenissen zijn heel herkenbaar en levensecht en de dialogen komen vlot over.
Doorheen het verhaal krijgt de lezer een heel goed beeld van de manier waarop autistische kinderen de wereld ervaren. Dat kan zeker een hulp zijn om deze kinderen beter te begrijpen en aan te voelen.
Knap uitgewerkt verhaal over de manier waarop autistische kinderen de wereld om hen heen ervaren. Een aanrader.

Pol Van Damme - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Elle McNicoll

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047712664

Aantal pagina's
166

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Kind of Spark

Vertaler(s)
Margaretha van Andel