Een reus van een beer

aanrader Coverafbeelding van: Een reus van een beer

Trefwoord(en)
beren
moeders
opgroeien
ontdekken
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Broes, de kleine beer, voelt zich een reus van een beer. Zeker als hij op de schouders van Moe zit en boven iedereen uittroont. Terwijl de andere dieren ontwaken, slapen zij nog in hun hol. Moe droomt van de grote en sterke Pa Beer die zij ontzettend mist en van het rode spoor in de sneeuw. Tot een wesp in haar neus prikt. Broes heeft zin in melk, maar Moe weigert. “Het wordt tijd dat je zalm eet, dat hoort zo bij een beer.” Zij klimmen de berg op, op weg naar de rivier. Moe verwittigt Broes voor de mens. Die woont in de buurt en hij houdt niet van beren. Hij heeft een ding waar vuur uit komt en een gat brandt in je pels. Zoals ze deden bij Pa Beer. Broes vraagt zich af wat dood is. Hij ruikt aan de dode zalm die Moe hem geeft en lust hem niet. “Bah, is dit dood? De dood stinkt”, concludeert hij. Mees is niet bang voor de mens. Want de mens geeft hem brood. Broes wil de mens zien en samen trekken zij op pad. De andere dieren verwittigen hem nog, maar Broes trekt er zich niets van aan. Als zij bij het huis van de mens komen zingt Mees zijn lied en komt het meisje met brood. Zij is lief. Broes is niet bang voor haar. Maar zij schrikt en wat later komt een grote mens die Broes vangt met een net. Mees vertelt Moe dat Broes gevangen is. Moe wil hem bevrijden en alle dieren zullen haar helpen…
Kristien Dieltiens slaagt er met verve in om met beperking van taal een meer dan boeiend verhaal te schrijven dat genuanceerd is en spannend. Zij zet dieren neer die je herkent en met wie je meeleeft. Knap hoe het ganse verhaal haast onmerkbaar evolueert van AVI 2 tot AVI 6. Zo wordt dit boek een gretig leesgroeiboek om zelf te lezen, om voor te lezen of om mee te lezen. Afhankelijk van de fase en de leeftijd van de lezer/luisteraar. Zo zal de warme relatie van Moe en Broes ook doorleven in al wie zich samen, met veel plezier, in dit dikke boek vastbijt.
Tegelijkertijd is dit juweeltje van een leesboek ook het resultaat van zo’n warme relatie, want de sfeervolle prenten zijn van niemand minder dan de zoon van de auteur. Een bijkomstigheid? Ik vind het een mooie meerwaarde hebben. Seppe Van den Berghe voorziet het boek rijkelijk van kleurrijke schilderijen waarin de personages haast tot leven komen. Hij schildert en krast in de verf, tekent en veegt en maakt zo diverse prenten in een kleurenpalet dat perfect de emoties van de dieren ondersteunt. Zo maakt hij het verhaal niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar. De diverse technieken en stijlen vullen elkaar aan en verrassen de kijker.
Tekst en tekeningen vullen elkaar aan tot een niet te missen (voor)leesboek voor iedereen die net kan lezen en ouder. Maar ook voor veel ouder, want ook volwassenen zullen de avonturen van Moe en de reus van een Broes koesteren.
Daarom een stevige aanrader!

Winnaar van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2017.

Eric Vanthillo - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Kristien Dieltiens

Illustrator
Seppe Van den Berghe   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2015

ISBN
9789058389978

Aantal pagina's
143

Prijs
€24,95