Een onzeker licht – The darkest Minds trilogie, deel 3

Na de aanval door het leger van de President op de basis van de Kinderalliantie trekt de groep jongeren die er aan ontsnapt is, ontredderd naar een ander onderduikplek onder leiding van Cole, de oudere broer van Liam. Op hun nieuwe plek organiseren ze zich en trachten andere jongeren met hun bijzondere gaven te helpen. Ze maken ook plannen om het onrecht dat hun is aangedaan wereldkundig te maken. Maar dat is niet zo gemakkelijk omdat de president alle informatie censureert en de media aan banden legt. Toch blijft de groep plannen maken om de andere gevangen kinderen te bevrijden. Hun gevaarlijke gevangene, Clancy, kan enkel door Ruby benaderd worden omdat hij anderen zou kunnen manipuleren met zijn bijzondere gave.

Dit derde deel van de trilogie over The Darkest Minds laat al snel uitschijnen dat Ruby en haar vrienden deze keer toch resultaat zullen boeken. Eenmaal ze hun onderkomen hebben gevonden en zich stilaan meer en meer organiseren, is de dreiging van ontdekt en gevangen genomen te worden naar de achtergrond verdwenen. Een groot deel van het verhaal gaat over de onderlinge relaties tussen de personages en de problemen die dat met zich meebrengt. Het verhaal krijgt pas terug vaart en spanning vanaf het moment dat de grote operatie die ze plannen, zal worden uitgevoerd. Maar dan heeft de lezer al enkele honderden pagina’s achter de kiezen. De afwikkeling van het verhaal lijkt eerder op de opsplitsing van Berlijn na de Tweede Wereldoorlog. Wie iets verder kijkt, ziet ook dat de auteur een mening meegeeft over mensen die anders zijn dan de meeste andere mensen. Iets om over na te denken.
Het einde van het verhaal blijft min of meer open, iets wat de titel – Een onzeker licht – al laat uitschijnen.
Slot van een toch wel beklijvende trilogie over een ontwrichte Amerikaanse maatschappij, die het lezen echt wel waard is, al zijn het drie dikke kleppers van boeken.

Pol Van Damme - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Alexandra Bracken   

Uitgeverij
Karakter   


Reeks
The Darkest Minds

Jaartal
2018

ISBN
9789045215655

Aantal pagina's
478

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
In The Afterlight

Vertaler(s)
Anne-Marieke Buijs