Een olifant op de stoep

Coverafbeelding van: Een olifant op de stoep

Trefwoord(en)
fantasie
avontuur
vriendschap met dieren

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Jet schrikt zich een hoedje als er plots een olifant voor haar deur staat. Na wat wennen en aanpassen, ontdekt Jet wat ze met de olifant kan doen. Maar dan komt er een dame die beweert dat ze geen vergunning heeft om een olifant in huis te houden. Jet moet iets verzinnen om de olifant te verstoppen. Maar zo’n kolos steek je niet zomaar weg. Wat nu?

Dit grappige verhaal wil uiteraard geen realistisch gegeven beschrijven. Het feit dat Jet een olifant heeft, die dan ook nog een kamer op de eerste verdieping krijgt, is gewoon leuke fantasie. Eens de lezer mee is met dit gegeven, wordt het een prettig verhaal waarin volwassenen eens te meer de rol van spelbreker meekrijgen. Zij gaan niet mee in de wereld van Jet en willen de olifant van haar weghalen.
Maar het verhaal heeft toch iets meer dan gewoon fantasie. Het geeft tussen de regels door nog informatie over olifanten en ook nog over een andere diersoort. Daarnaast is er aandacht voor vooroordelen. Mensen blijken anders te zijn dan Jet zich voorstelde. Zo heeft ze een verkeerd beeld van haar buurvrouw en al een even verkeerd beeld van een sympathieke man die haar tips geeft over de olifant.
Het is wel vreemd dat in de vertaling de oorspronkelijke naam van het meisje veranderd is van Erica in Jet. Op een illustratie staat nog de naam Erica, wat voor een jonge lezer verwarrend kan overkomen.
Door het grote lettertype, het spelen met lettergrootte en dikte, de ruime bladspiegel en heel wat illustraties leest dit verhaal heel gemakkelijk. Het zal de fantasie van de lezers zeker prikkelen. Hoe meer het verhaal vordert, hoe grappiger het wordt.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - september 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Bishop

Illustrator
Ashley King

Uitgeverij
Moon   


Jaartal
2016

ISBN
9789048834532

Aantal pagina's
174

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Erica’s Elephant

Vertaler(s)
Merel Leene