Een olifant in het geheugenpaleis

Coverafbeelding van: Een olifant in het geheugenpaleis

Trefwoord(en)
geheugen
tips
wetenschap

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Als je vlot wil studeren is je geheugen erg belangrijk. Maar ook als je houdt van een weetjesquiz of van een boeiende illusionistentruc. En natuurlijk ook voor het bewaren van herinneringen. Dat geheugen kan je trainen, zodat je er optimaal gebruik van kan maken.
Dit boek start met het testen van je geheugen. Een test voor je kortetermijngeheugen, een om speelkaarten te onthouden en nog een test voor je langetermijngeheugen. Omdat dat al niet zo eenvoudig is, stelt het volgende hoofdstuk in het boek je meteen gerust: je geheugen kan je trainen. Na wat algemene info over het geheugen kan je twee geheugenspelletjes spelen, waarbij je meteen wat kleine technieken opdoet om iets beter te onthouden. Om daarna uit te komen bij je ‘geheugenpaleis’. Dat is een paleis dat je in je eigen hoofd opbouwt om al wat je wil onthouden een plaats te geven. De werking van het geheugenpaleis wordt duidelijk uitgelegd en in stapjes voorgesteld.
Ook de manier om speelkaarten te onthouden wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. Met telkens de opdracht om veel te oefenen en niet alles meteen te willen kunnen. Spreiden over enkele dagen is ideaal. Zo bouw je langzaam je geheugen uit.
Na de speelkaarten komen ook de getallen aan bod, hoe je die vlot kan onthouden. Opnieuw wordt het systeem duidelijk uitgelegd, met praktische tips. En zo heb je tegen het einde van dit boek enkele slimme technieken achter de hand om alle leerstof of andere weetjes vlot te onthouden.

De geheugentechnieken worden duidelijk uitgelegd, in overzichtelijke stappen en met geregeld aandacht voor herhaling. De boodschap dat niet alles meteen moet kunnen, dat je even tijd nodig hebt om alles onder de knie te krijgen, is ook duidelijk. De vele tips kunnen je verder helpen en de opdrachten laten je ervaren hoe eenvoudig het kan worden om veel te onthouden. Door veel te trainen wordt dit een gewoonte waar je veel voordeel uit kan halen.
De tekst leest vlot en werd overzichtelijk in beeld gebracht. De illustraties verhelderen hier en daar de info, of helpen om een opdracht duidelijker te maken.
Dit boek biedt een interessant hulpmiddel om je geheugen te trainen, waarbij zoals steeds geldt: hoe vroeger je ermee start, hoe beter je erin wordt.

Mik Ghys - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Boris Konrad   

Illustrator
Wendy Panders   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401466103

Aantal pagina's
102

Prijs
€16,99