Een nieuwe wereld in 100 dagen

Coverafbeelding van: Een nieuwe wereld in 100 dagen

Trefwoord(en)
toekomst
jeugd
wereld
dagboek

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Wat begon als een project waarvoor Vera van Renterghem met OKAN-jongeren sprak over hun visie op de toekomst, groeide uit tot een boek. Drie jaar lang ging de auteur langs op scholen, in instellingen en bij gezinnen met de meest uiteenlopende achtergronden om zo een beeld te schetsen van hoe jongeren van vandaag de wereld van morgen zien. De mix van hoopvolle, ietwat naïeve droombeelden wordt prachtig gecounterd door diepgaander gefilosofeer. Veel jongeren dromen van een wereld zonder klimaatproblemen, armoede en ontheemde mensen en vol gelijkheid en respect. Maar vaak geven ze aan dat ook mensen die fouten maken welkom zijn in hun wereld. Want ‘uit fouten kan je leren’. Hoewel zaken als zorgen om het klimaat, jezelf kunnen zijn en vriendschap universeel blijken in de leefwereld van deze jongeren, is ook hun eigen omgeving terug te vinden in de verhalen. Iemand met een beperking wil vooral dat iedereen elkaar accepteert om wie ze zijn, terwijl een drugsverslaafde jongen vooral terug grip wil krijgen op zijn eigen leven. De groep jongeren is net zo divers als hun verhalen en hun schrijfstijl. Sommige teksten zijn erg kinderlijk geschreven, wat natuurlijk begrijpelijk is, anderen zijn dan weer door taalvirtuozen in spe neergepend. Die laatste steken er meestal ook wel met hoofd en schouders bovenuit.
Een nieuwe wereld in 100 dagen is uitermate geschikt om in de klas mee aan de slag te gaan. Hoe verschillend de verhalen ook zijn, het geheel past bij elkaar dankzij de lay-out die overal hetzelfde is maar vooral dankzij de prachtige illustraties van Eleni Debo. De cover spreekt aan en toont een voorproefje van de tekeningen in het boek. Elk verhaal krijgt een eigen prent. Sommige zijn heel eenvoudig, andere zitten vol details maar allemaal vormen ze een gezicht. Je duikt dan ook als het ware het hoofd van de jongere in die aan het woord is. Debo’s werk tilt het boek zonder twijfel naar een hoger niveau. Hoe het boek het beste gelezen kan worden beslis je zelf. Wil je het in één ruk uitlezen, prima, maar misschien wil jij graag 100 dagen lang in het hoofd van een jongere duiken. Zo wordt het zeker niet eentonig en kan je je elke dag opnieuw de vraag stellen: ‘Hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen?’.
Een nieuwe wereld in 100 dagen toont hoe de volwassenen van morgen hun best willen doen voor een wereld die mooier, inclusiever en gezonder is.

Mathilde Lemm - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Vera Van Renterghem   

Illustrator
Eleni Debo

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463832441

Aantal pagina's
207

Prijs
€22,50