Een mooie dag om in een boom te klimmen

aanrader Coverafbeelding van: Een mooie dag om in een boom te klimmen

Trefwoord(en)
protest
vriendschap
opkomen voor jezelf

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Marnus voelt zich onzichtbaar in zijn familie. Zijn ouders hebben weinig tijd en zijn alleen met hun werk bezig, zijn oudere broer is een kanjer die zelfs zoenles geeft aan meisjes en zijn jongere broer is al een gewiekste zakenman. Wanneer plots Leila, een onbekend meisje, op de stoep staat en vraagt om een petitie te tekenen, verandert zijn leven. Want voor hij het zelf goed beseft zit hij samen met haar in een boom om te voorkomen dat die gekapt wordt. Terwijl ze samen in de boom zitten leert Marnus niet alleen Leila beter kennen, maar ook haar moeder, John de beheerder van de rolbalclub vlakbij en mevrouw Merriman, de dame die altijd roze kleding draagt. Hij bekijkt zijn eigen leven, ziet zijn ouders en broers langskomen bij de boom en voelt zich eindelijk belangrijk. Maar waarom wil Leila de boom redden?

Dit aangrijpende verhaal is niet zomaar een protest tegen het omhakken van een boom. Er zit veel meer achter voor Leila. Verrassend genoeg zorgt haar protest ook voor een verandering in het leven van Marnus. Hij denkt na over zijn leven, zijn familie en zijn houding tegenover alles. Leila staat op een andere manier in het leven, en Marnus kijkt en vergelijkt. En ook al kan hij haar niet helemaal doorgronden, toch beseft hij aan het einde van haar actie dat ook zij gezien wou worden. De personages komen levensecht over, niet alleen de kinderen in de boom maar ook alle nevenpersonages, die elk op hun manier in het leven staan. De gevoelens die aan bod komen zijn herkenbaar en kennen een geloofwaardige evolutie.
De hedendaagse setting zorgt voor de realistische toets. Alles zou zomaar echt kunnen gebeuren, maar het zijn de ontmoetingen die het verhaal zo boeiend maken. Een aanrader
Een gevoelig en vlot verhaal over een protestactie met grote gevolgen.

Mik Ghys - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jaco Jacobs   

Illustrator
Jim Tierney   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2020

ISBN
9789021680644

Aantal pagina's
120

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Afrikaans

Originele titel
‘n Goeie dag vir boomklim

Vertaler(s)
Tjalling Bos