Een moeder vol stoplichten

Coverafbeelding van: Een moeder vol stoplichten

Trefwoord(en)
ziekte
gezin
aanvaarden
durven

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

De mama van Amelie heeft ‘stoplichten’ in haar lijf. Zo legt de negenjarige Amelie aan haar jongere broertje uit dat hun mama vaker moet rusten of dat haar spieren soms niet doen we ze wil. Hun mama kreeg net de diagnose MS of Multiple Sclerose. De dappere Amelie legt het wel mooi uit aan haar broertje, maar ze zit zelf vol met vragen, boosheid en verdriet. Thuis gaat de aandacht vooral naar Amelies mama die heel vaak moet rusten en nu minder tijd en energie heeft om leuke dingen met haar te doen. Amelie weet geen blijf met haar gevoelens, ze houdt zich in en voelt zich thuis vaak niet meer op haar gemak. Ze vindt troost bij ‘Witveer’, haar favoriete eend in het park, en bij meneer Looier, haar wijze buurman. Meneer Looier geeft haar advies om met haar verdriet om te gaan, maar ook om iets te doen met de vele vragen die ze heeft over MS. Durft Amelie haar vragen te stellen aan een echte dokter? Durft Amelie over MS te praten in haar klas? En vooral, hoe krijgt die ‘rotziekte’ een plek binnen het gezin?

‘Een moeder vol stoplichten’ maakt MS bespreekbaar met kinderen van wie één van de opvoeders MS heeft. Naast het verhaal biedt het boek ook uitleg over MS, op kindermaat en met spelletjes. Het laatste deel is een soort werkboekje waarbij een kind kan stilstaan bij hoe MS in het gezin kwam en wat het met je doet als kind. Het geheel eindigt positief met aandacht voor blije momenten, ontspanning én appeltaart.

Wanneer er iets aan de hand is met een ouder, worden de gevoelens van kinderen in een gezin niet altijd opgemerkt of is het lastig om er goed mee om te gaan. Door het verhaal van Amelie en haar gevoelens kan er heel wat loskomen bij kinderen die dit moeten meemaken. Ook bij kinderen van wie een ouder een andere ziekte of probleem heeft kan het verhaal helend zijn. Het is nog waardevoller als dit boek samen gelezen en besproken wordt met een van de ouders.

De uitgave kon echter op een hoger niveau getild worden. Het lijkt alsof de makers gericht waren op een wat enger publiek en een educatief doel waardoor het iets mist om een echt mooi kinderboek te zijn. Het verhaal is zeker ontroerend en toegankelijk, maar het geheel mist een zekere schoonheid en afwerking. ‘Een moeder vol stoplichten’ is minder geslaagd als kinderboek op zich, maar sowieso wel geslaagd in zijn nobel doel.

Marjolein Noé - december 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Beitske Bouwman   

Illustrator
Karst-Janneke Rogaar   

Uitgeverij
Niño   
SWP   


Jaartal
2017

ISBN
9789085606796

Aantal pagina's
184

Prijs
€17,50