Een Mann

aanrader Coverafbeelding van: Een Mann

Trefwoord(en)
familie
schrijven
biografieën
Duitsland

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

April 1926, Parijs, Klaus Mann, zoon van de grote schrijver Thomas Mann, is 19 en heeft op deze jonge leeftijd al een toneelstuk, verhalenbundel en roman geschreven. Hij is nu bezig aan een novelle. Klaus schrijft het liefst op een hotelkamer, uit de buurt van zijn ouderlijk huis in Duitsland. Hij heeft een goede relatie met zijn één jaar oudere zus Erika aan wie hij veel brieven schrijft als hij voor een lange tijd van huis weg is. Op aanraden van een van zijn vriendinnen schrijft hij een open brief aan zijn vader. Op die manier hoopt hij uit de schaduw van zijn vader te kunnen blijven. Want Klaus voelt zich afgewezen door zijn vader maar durft geen gesprek met hem aan te knopen. Om beter en in een rustige omgeving aan zijn brief te kunnen werken gaat hij naar Heidelberg, op het platteland. De brief groeit uit tot een aangrijpende roman…

Meesterverteller Rindert Kromhout trekt je helemaal mee in de wereld van de familie Mann. Ook al ken je de schrijvers niet, je raakt door zijn boek helemaal in de ban ervan. Als lezer volg je Klaus in zijn evolutie als jonge schrijver en jongeman, zijn gedachten en gevoelens. De auteur neemt ook voldoende tijd om te filosoferen over het leven en de liefde, maar nergens is dat te zwaar of te overheersend, eerder verrijkend. Tegen de achtergrond van historische feiten (de aanloop naar de jaren 30 in Duitsland, de opkomst van het nationaal-socialisme en Hitler) zien we hoe Thomas Mann in tegenstelling tot zijn broer Heinrich een andere mening heeft over de politieke gebeurtenissen in zijn land en hoe Klaus die aanvankelijk probeert buiten te sluiten zodat hij zich enkel met schrijven kan bezighouden, plezier maken, nieuwe vriendschappen en verliefdheden ontdekken. Knap geschreven bv. op p 161 ‘Je moet je hart volgen,’ zei Erika, ‘dat doe ik zelf ook.’ ‘Mijn hart is in de war,’ zei Klaus. Ze waren twaalf en dertien, maar ze spraken tegen elkaar alsof ze ouder waren. Kwam dat doordat ze hun hele leven samen waren geweest, of omdat ze vrijwel altijd omringd waren door volwassenen?
Klaus leert door het lezen van boeken en door zijn gesprekken met vrienden een eigen mening te vormen en een bredere kijk op de wereld en de dingen rondom hem te krijgen. En zo ook over de dingen na te denken. Doorheen het hele boek, wat bedoeld was als een brief aan zijn vader, lees je over de relatie tussen Klaus en zijn vader: hoe Klaus zich dikwijls verkeerd begrepen voelt of zelfs afgewezen door zijn vader. Het is een geweldig goed geschreven boek. Achteraan vind je een interessante literatuurlijst als inspiratiebron om boeken van de verschillende auteurs waarvan sprake in de roman, te willen lezen. Net als de bijzondere trilogie die Rindert Kromhout eerder schreef over de Bloomsbury-groep in Engeland (Soldaten huilen niet, April is de wreedste maand en Vertel mij wie wij waren) is dit boek ook een prachtig verhaal over een kunstenaarsfamilie uit Duitsland.
Een aanrader!

Hilde Umans - februari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025871376

Aantal pagina's
377

Prijs
€17,50