Een leugen wit als sneeuw – Niet voor mietjes, deel 5

Coverafbeelding van: Een leugen wit als sneeuw – Niet voor mietjes, deel 5

Trefwoord(en)
middelbare school
liegen
vriendschap
klas

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Na de kerstvakantie krijgt de klas van Matthias, Rani en Dante een nieuwe leraar Nederlands. Die geeft op een totaal andere manier les dan de jongeren gewend zijn. Dat loopt echter uit de hand en onder druk van de directie verandert de leraar van methode. Hij wordt streng, heel streng. Tot ergernis en frustratie bij de leerlingen. Maar plots is hij er niet meer. Hij is geschorst na een klacht van de ouders van een meisje. Matthias, Rani en Dante vermoeden dat het meisje gelogen heeft. Maar hoe kunnen ze dat bewijzen?

Dit verhaal is een volgend deel in een serie waarin drie jongeren de hoofdrol spelen. Telkens loopt er iets fout op school en het is vooral Matthias die dan een manier vindt om de waarheid te achterhalen en te bewijzen. De drie jongeren zijn dus gekend vanuit de vorige verhalen, al vormt het geen echte belemmering als die niet gelezen werden.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Matthias. De lezer ervaart dus mee hoe Matthias denkt, wat hij voelt en hoe hij reageert op de gebeurtenissen. Het duurt een hele tijd vooraleer er echt vaart in het verhaal komt. Eerst wordt uitvoerig beschreven hoe het eraan toe gaat bij de nieuwe leraar en zijn alternatieve aanpak en daarna zijn tirannieke strengheid. Pas als die geschorst wordt, komen de drie jongeren in actie.
De jongeren en de schoolomgeving zijn herkenbaar en de gesprekken tussen de jongeren zijn erg vlot. Het hele verhaal draait eigenlijk om de vraag of liegen mag, of het verantwoord is en hoe dan. Een vraag die ook naar de lezer toe bedenkingen kan oproepen of waarover kan nagedacht worden.
Geen spannende thriller, maar een verhaal dat de lezer wil aanzetten tot nadenken over zijn eigen gedrag. De moeite van het lezen waard.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jo Claes   

Uitgeverij
Houtekiet   


Reeks
Niet voor mietjes

Jaartal
2021

ISBN
9789089249623

Aantal pagina's
175

Prijs
€17,99