Een heel bijzonder meisje

Coverafbeelding van: Een heel bijzonder meisje

Trefwoord(en)
sekten
samenhorigheid
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

De ouders van Alicia sluiten zich aan bij een groep bijzondere mensen die onder leiding van de bloedmooie Sofía een gemeenschap vormen die ze Casa Nostra noemen. Ze feesten er, houden vakantie op een eiland en leven erg intens. Er gebeuren echter ook vreemde dingen in de gemeenschap. Op een dag valt het wondere wereldje van Alicia in elkaar. Alicia recapituleert, reconstrueert en evalueert de voorbije gebeurtenissen.

Het verhaal wordt door Alicia zelf verteld, als een soort lange brief aan Sofía waarin ze vertelt hoe alles begon, evolueerde en uiteindelijk explodeerde.
Doorheen het verhaal ontdekt de lezer hoe de volgelingen van Sofía in een soort van cocon leven. Ze hebben nog wel voeling met de echte wereld, maar hoe langer hoe meer raken ze gehecht aan en verstrikt in die aparte wereld die Sofía leidt.
In eerste instantie is Alicia nog een kind dat gewoon meegaat met haar ouders. Maar doorheen de jaren groeit Alicia op en heeft ze zo haar eigen verlangens om bij Casa Nostra te horen en te blijven. Het ‘gewone leven’ steekt maar bleek af tegen de intensiteit van leven bij Casa Nostra.
Tot de bom barst en Alicia vaststelt dat Sofía ook levens kan kapot maken.
Doordat Alicia het verhaal vertelt nadat alles gebeurd is, weet de lezer dat zij er sterker uitgekomen is. Maar dat kan niet van iedereen rondom haar gezegd worden.
De personages en gebeurtenissen komen heel levensecht over. Ook de twijfels en gevoeligheden van een jong opgroeiend meisje dat beïnvloed wordt door de verleidingen en de sterkte van het groepsgevoel bij Casa Nostra.
Het is echter jammer dat er een vreselijke tijdsfout in het verhaal voorkomt. In het verhaal is het in Amerika zes uur later dan in Nederland, terwijl dat net andersom is.
Het is een sterk en hard verhaal dat gelijkenissen heeft met ‘Uitverkoren’ van Carol Lynch Williams. Al is de insteek volledig anders toch is het ook hier een meisje dat zich losweekt uit het keurslijf van een sekte.
Ondanks de fout beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Van Praag   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2015

ISBN
9789047707431

Aantal pagina's
137

Prijs
€14,95