Een goede kans

aanrader Coverafbeelding van: Een goede kans

Trefwoord(en)
vooroordelen
school
paarden
vriendschap
echtscheiding

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Minty’s wereld staat op zijn kop als haar ouders gaan scheiden. Ze voelt zich door hen verraden omdat zij haar niet betrekken bij hun beslissingen. Haar moeder doet halsstarrig alsof Minty’s leven gewoon verder gaat, al weet Minty wel beter. Op school komt er een stille, norse jongen in de klas, Ned Buckley. Hij zegt nooit iets en blijft dikwijls afwezig, toch wordt er door de leerkracht niets over gezegd. Minty ontdekt dat hij met zijn oma in Nettlebog woont, een plek waar ze eigenlijk niet mag komen. En Ned blijkt niet te zijn zoals iedereen denkt dat hij is.

Een lichtvoetig verhaal dat toch ernstige thema’s onder de aandacht brengt: de scheiding van Minty’s ouders en de vooroordelen van de mensen tegenover Ned. Hij wordt al meteen tot straatschoffie bestempeld door mensen uit het dorp en ook door andere leerlingen uit de klas. Dat gebeurt omdat ze door zijn houding en voorkomen besluiten dat hij niets goeds voortbrengt. In eerste instantie is Minty ook bevooroordeeld, tot ze de ware aard van de jongen ontdekt en merkt dat hij over bijzondere kwaliteiten beschikt. Op zijn beurt helpt Ned Minty om de scheiding van haar ouders een plaats te geven in haar leven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Minty, in de ik-vorm. Zo leert de lezer Minty kennen als een opmerkzaam meisje, dat boos en verdrietig kan zijn, maar dikwijls ook meer volwassen reageert op gebeurtenissen die haar moeder ontkent, minimaliseert of verzwijgt tegenover Minty. Ook haar vriendschap met Ned en meer nog met de paarden van Ned wordt mooi en gevoelig verwoord vanuit haar standpunt. De meeste volwassenen komen niet zo goed uit het verhaal, integendeel. Velen hebben al direct hun oordeel geveld over Ned en wat zij vinden dat er zou moeten gebeuren. Enkel de juf van Ned en Minty en de oma van Ned kijken met een open blik naar de kinderen en reageren op de juiste manier. Al wordt hen dat niet in dank afgenomen.
Regelmatig springt het verhaal terug in de tijd waarin Minty een bepaalde gebeurtenis uit het verleden overdenkt of herinnert.
Misschien zijn enkele gebeurtenissen niet helemaal realistisch maar in het verloop van het verhaal zijn ze wel geloofwaardig.
De voorflap refereert naar een bijzondere paardenrace in Siena, die eveneens een bepalende rol in het verhaal speelt.
Een verhaal waarin verschillende belangrijke thema’s zitten verweven die op een luchtige manier worden verwoord.
Een aanrader.

Pol Van Damme - september 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Sarah Moore Fitzgerald

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2017

ISBN
9789000354764

Aantal pagina's
188

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Very Good Chance. Choose How You See The World

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels